latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:49 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Савчић: Борцима најпотребније јединство (ВИДЕО)

Јединство борачке организације потребније је данас него икад, речено је на слави Борачке организације града Бијељина, Света три јерарха.
Борачка - Бијељина - Фото: РТРС
Борачка - БијељинаФото: РТРС

Положај демобилисаних бораца мора се даље унапређивати, прије свега кроз запошљавање ове популације, сматрају представници БОРС-а.

Градска борачка организација поводом славе, додијелила је медаље генералу Ратку Младићу и Зворничко – тузланској епархији Српске православне цркве.

"Свједоци смо да је у посљедње вријеме формиран већи број удружења, која окупљају борачку популацију, што води својеврсном разједињавању бораца, а то није добро", рекао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Он каже да ако неко за вријеме свог постојања, ако је то година, двије или три, ни једном се не огласи по питању права бораца, по питању положаја бораца, него увијек и искључиво коментарише политичке догађаје, онда је то упитно о чему се ради.

Слава Борачке организације била је и прилика за осврт на славни ратни пут ратних јединица, које су одбраниле своја огњишта и изградиле Републику Српску.

Живан Филиповић начелник штаба Друге семберске бригаде истакао је да су имали пет до шест хиљада људи, часних момака, који су прошли кроз бригаду, те се борили да сачувају територије и нејач.

Борци сматрају да је у Републици Српској доста урађено на стамбеном збрињавању борачке популације, као и обезбјеђивању редовних прихода за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде до четврте категорије, али и да има простора да се унаприједи положај демобилисаних бораца, првенствено кроз запошљавање.

"Надам се да ће се статус РВИ, демобилисаних бораца у неком наредном периоду поправити и да ће Српска доживјети просперитет, бољу економију", наводит Миодраг Стевановић предсједник БО Града Бијељина.

Програмом стамбеног збрињавања обухваћен је велики број породица, али је без адекватног стамбеног простора још тридесетак породица у Бијељини, гдје има око 30.000 демобилисаних бораца.