latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:08 ⇒ 13/02/2018 | 11:00 | Аутор: РТРС

Мектићево поређење Сребренице са Холокаустом – преседан, и за борце, и за струку (ВИДЕО)

Бројна удружења и појединици и данас осуђују изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића о Сребреници и његов приједлог да се Срби подвргну катарзи на начин као што су учинили нацисти и њихови потомци.
Вечерњи лист - Мектић - Фото: РТРС
Вечерњи лист - МектићФото: РТРС

Од Мектића траже да се извини и објасни шта је тачно мислио. Немали број аналитичара сматра да, због штете коју је нанио Србима, Мектића треба одстранити из политике.

За ратног команданта Специјалне полиције из Шековића Милоша Ступара, изјава министра Мектића је, каже, ван памети. Ступара је Суд БиХ ослободио оптужбе да је одговоран за, како је тужилац насписао, геноцид у Сребеници.

Од тог часа предводи Удружење које прикупља доказе за одбрану сабораца. А они су, увјерава Ступар, често на незаконитом удару агенција којима координише управо Мектић.

"Нема говора о геноциду у Сребреници и то је тако. Боље би му било да гледа у оно министарство и да га води како треба", истакао је Ступар, пкоји је и предсједник ветерана Другог одреда Специјалне полиције Српске. 

Да Мектић штети Републици Српској и при томе јавним наступима узнемирава и Србе и Бошњаке, изјавио је ратни командант јединице "Вукова са Дрине" Милан Јоловић.

"У посљедње вријеме ме подсјећа на једну ријалити звијезду, којој је само циљ да се што чешће појављује на телевизији, без обзира на то шта ће причати", каже Јоловић.

Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељине наводи да Мектић покушава да демантује да је то рекао.

"Ја бих волио да није тако мислио. Волио бих да министар Мектић изађе и свом народу и својим саборцима јасно каже шта је заправо мислио", истакао је Стевановић.

Шта год мислио, нанио је огромну штету, а притом се није ни извинио. Због тога би требало да поднесе оставку или буде смијењен, недвосмислен је политиколог Александар Павић.

"Та изјава је неопростива. Да ми који смо били жртве четири агресије Нијемаца у 20. вијеку, да будемо поистовјећени са Нијемцима који су починили истински холокауст!? Поготово ми као народ који је доживио прави геноцид", истиче Павић.

Републику Српску је са нацистима раније упоређивао високи представник Валентин Инцко. У исти контекст страдање несрба у Бањалуци са ликвидацијама нациста у Блајбургу стављао је бањалучки бискуп Фрањо Комарица.

Због тих увреда наишли су на неподијељене осуде удружења и појединцаца Републике Српске.

Проферсор Стевица Деђански из Београда згрожен јер је такву изјаву, први пут, дао српски политичар из Републике Српске.

"Ја очекујем да се његова политичка организација огради од изјаве тога човјека и да га лустрира. Јер је то стварно увреда за српски народ. Не знам да ли ико преко тога може да пређе", оцјењује Деђански.

Коментатор Мирослав Лазански штетност изјаве министра безбједности аргументује и подсјећањем на догађај из 2015. године, кад је Бањалука уз крајње напоре и подршку Београда и Москве осујетила намјеру Велике Британије да Србе резолуцијом Уједињених нација жигошу као геноцидне.

"Ако већ та резолуција није прошла у Савјету безбједности Уједињених нација, не знам одакле онда потреба господина Мектића да он то потенцира", истакао је Лазански.

Драгомир Анђелковић политички аналитичар мисли да је све системска активност.

"Имамо у Хрватској ових дана озбиљне оптужбе да су Србија и Срби починили масовне злочине и геноцид. А, онда се Мектић надовеже овом изјавом и то говорећи за хрватске медије", рекао је Анђелковић.

Мектићеве изјаве о Сребреници и потреби да Срби попут Нијемаца прођу кроз катарзу оштро су осудили ветерани јединице "Бели вукови", Борачка организација Пале, Част отаџбине и многи дуги.