latinica  ћирилица
13/02/2018 |  07:41 ⇒ 14/02/2018 | 08:25 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила одлуку о задужењу од 47 милиона евра за аутопут Бањалука-Добој (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку одлуку о прихватању задужења Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање по пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој у износу од 47 милиона евра, ради обезбјеђења додатних средстава потрбних за завршетак изградње тог ауто-пута.
НС РС - Фото: РТРС
НС РСФото: РТРС

Усвојен је закључак, који су предложили посланици скупштинске већине, према којем се задужује Влада Српске да у року не дужем од 30 дана обавијести Народну скупштину о висини износа властитих средстава које су "Ауто-путеви Републике Српске" уложили у пројекат изградње ауто-пута Бањалука-Добој са приказивањем свих трошкова уложених средстава.

Посланици су усвојили Закон о престанку важења Закона о накнадама за кориштење природних ресурса у сврху производње електричне енергије по хитном поступку, јер је усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је након гласања окончао други дио 23. редовне сједнице и заказао наставак засједања за уторак, 20. фебруар, са почетком у 10.00 часова.

У Народној скупштини Републике Српске прекинута је расправа о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске"

Раније, у расправи о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој по Пројекту реструктурирања Жељезница Републике Српске, по хитном поступку, посланици владајуће већине истакли су да је неопходно реструктурисати "Жељезнице" с циљем стабилизације, док посланици опозиције сматрају да је непотребно кредитно задужење од 51,3 милиона евра.

13.40 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је данас да опозиција погрешно тумачи документе о задужењу, те да је неминовност реструктурисање "Жељезница Републике Српске".

"У процес реструктурисања максимално мора бити укључен надлежни синдикат. Неће бити великог отпуштања радника у 'Жељезницама', већ ће већина запослених остварити услове за пензију или прекинути радни однос уз отпремнине", рекао је Жунић у Народној скупштини у расправи о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске".

Он каже да осуђује запошљавање у јавним предузећима по партијској линији.

Посланик СРС Српске у Народној скупштини Миланко Михајилица тврди да су "Жељезнице Републике Српске" 2005. године позитивно пословале, док сада послују са губицима који су већи од 250 милиона КМ.

Према његовом мишљењу, у Српској не смије више бити заопошљавања на основу партијске припадности.

12.26 - Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић истакла је данас да је ДНС опредијељен за рјешавање проблема у "Жељезницама Републике Српске", односно реструктурисање предузећа с циљем стабилизације и финансијске одрживости.

Она је, у расправи о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој по пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске" по хитном поступку, навела да они који не управљају добро јавним предузећима морају бити смијењени, а уколико чине криминалне радње процесуирани.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић сматра да су "Жељезнице Републике Српске" пропало предузеће које је већ испунило услове за стечај, јер је кумулативни губитак прешао вриједност износа капитала.

11.02 - Задужење од 51,3 милиона евра предвиђено је Приједлогом одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој за пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске", која је пред посланицима парламента Српске по хитном поступку.

Образлажући у Народној скупштини Републике Српске приједлог ове одлуке, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић истакао је да је циљ пројекта унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости "Жељезница Републике Српске".

"Сврха власничког реструктурисања је и обезбјеђење стоодстотног власништва Републике Српске над акцијским капиталом `Жељезница`, с обзиром на то да је и у претходном периоду Српска била једини власник који је посредством субвенција помагао пословање предузећа, што се очекује у будућем периоду, а на улагања мањинских акционара се не може рачунати", рекао је Трнинић.

Према његовим ријечима, организационо реструктурисање биће спроведено смањењем броја запослених, раздвајањем послова инфраструктуре на рачуноводствено и управљачки потпуно одвојене организационе цјелине, те формирањем профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа.

Трнинић је нагласио да је планирано да број запослених буде смањен за 1.000 радника, и то 500 до краја ове године и преосталих 500 до окончања процеса реструктурисања.

"Сврха организационог реструктурисања је постизање оптималне организационе структуре сложеног система као што су `Жељезнице`, те оптималне структуре и броја запослених. Настоји се број запослених свести на оптималан ниво, који је потребан за функционисање овог система, узимајући у обзир и модернизацију и информатизацију, којима би се смањила потреба за бројем извршилаца на одређеним радним мјестима", додао је Трнинић.

Посланици су синоћ разматрали Владин приједлог о давању сагласности на задужењу од 47 милиона евра, од Европске инвестиционе банке, за завршетак радова на аутопуту Бањалука-Добој.

Посланици владајуће већине предложили су закључак којим се обавезује Влада да у року од 30 дана обавијести парламент о томе колико је средстава предузеће "Ауто-путеви Српске" уложило у пројекат изградње ауто-пута Бањалука-Добој.

Извор: РТРС/СРНА