latinica  ћирилица
13/02/2018 |  08:53 | Аутор: РТРС

"Само ФБиХ има корист од извоза јунетине у Турску"

Сточари из Републике Српске упозоравају да ће само Федерација БиХ имати корист од извоза јунетине у Турску, јер тај посао обавља једино фирма из тог ентитета - месна индустрија "Мујановић" Сарајево, пише "Глас Српске".
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Пољопривредници из Српске наводе да су у минусу у вези с тим послом, да ситуација није промијењена и да је нова тура откупа јунетине за Турску почела прије десетак дана.

"Нико из Српске не извози месо у Турску и ми смо самим тим у подређеном положају. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић се не залаже за нас. ФБиХ, одакле је и откупљивач, скида кајмак, а ми радимо с губицима", рекао је потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Ранко Сарајлић.

Он тврди да је посао извоза јунетине у Турску служи за манипулацију и мешетарење, а никако за развој домаће месне индустрије и сточарства.

Предсједник удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић рекао је да је прије неколико дана продао фирми "Мујановић" 20 јунади за извоз у Турску, те да би ситуација била боља да Српска има свог извозника за поменуто тржиште.

Он је додао да је у Семберији "на чекању" око 2.000 грла те стоке, те да сточари не знају да ли ће успјети да је продају.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је раније да је тренутно од Турске отворен аранжман за 5.000 тона јунетине.

"До застоја извоза меса у Турску дошло је јер је један од извозника скинут са листе због неисправне пошиљке /месна индустрија `Бајра` Травник/. Склопљен је аранжман са другим извозним објектима и откуп живе стоке у БиХ је почео 31. јануара", навео је Шаровић.

Извор: Срна