latinica  ћирилица
13/02/2018 |  12:34 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Град Бањалука: Одговорна политика према радницима Топлане

Из Градске управе Бањалука данас је саопштено да Град Бањлука као оснивач и власник Топлане а.д, води и да ће и даље водити одговорну политику како према радницима овог предузећа, тако и према грађанима Бањалуке којима су дужни да обезбједе стабилно снабдијевање топлотном енергијом.
Еко топлана Бањалука - Фото: РТРС
Еко топлана БањалукаФото: РТРС

Исто тако, Град Бањалука одговоран је да заштити јавне финансије и да не дозволи ситуацију да његова јавна предузећа гомилају милионске губитке, рачунајући, примарно, на интересе свих суграђана.

Као оснивач и власник Топлане а.д, у протеклих годину дана Град је предузео огромне напоре да ријеши деценијски проблем даљинског гријања у Бањалуци, и то је, као што је нашим суграђанима добро познато, основни разлог зашто је и покренут пројекат изградње нове топлане на био масу – дакле како бисмо прешли на јефтинији и еколошки прихватљивији енергент и, истовремено, наше суграђане ријешили огромног финансијског баласта који остаје иза "старе" Топлане, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Према евиденцијама Топлане а.д, ово предузеће тренутно има 134 запослена радника, с тим да ће новоосновано предузеће – Еко топлане, у којем је Град сувласник, запошљавати око 60 радника. Највећи дио тих радника прећи ће управо из Топлане а.д, и то, како смо информисани, под идентичним финансијским условима као што је то и до сада био случај.

Истовремено, 26 радника Топлане а.д. испуњава неки од услова за одлазак у пензију, тако да ће ти запослени бити рјешавани на тај начин. Такође, "стара" Топлане, која остаје у функцији као резервни капацитет, задржаће 15 до 20 радника Топлане а.д.

Из Градске управе напомињу да технолошки вишак – који, по тренутним подацима, чини око 30 радника – углавном спадају у категорију административних радника.

Са своје стране, Топлана а.д. је, у сарадњи са синдикатом, припремила план и програм отпуштања тих радника, према којим ће бити испуњене све законске обавезе, па и више од тога. У том смислу, Град преузима све што је у моћи Градске управе да број отпуштених радника буде што мањи.

У саопштењу се наводи да Град разумије незадовољство дијела радника који ће у овом процесу остати без посла и у том контексту гледамо на данашњи штрајк упозорења.

Из Градске управе додају да исто тако, Град, као оснивач и власник Топлане а.д, мора водити рачуна о стању јавних финансија и заштите интереса свих грађана Бањалуке.

Притом, јавности треба бити познато да су Еко топлане још увијек у пробном режиму рада и да процес запошљавања није окончан, него ће, напротив, трајати и у наредном периоду, све док се у потпуности не оконча процес транзиције.

У техничком смислу, у функцији је осам од укупно 10 котлова на био масу Еко топлане, инсталисаног капацитета од 49 мегават часова. Зависно од техничких предуслова, преостали котлови биће пуштани у функцију у наредним данима.

Послије пуштања у рад цјелокупног капацитета, постројења "старе" Топлане неће бити кориштена у систему даљинског гријања. Та постројења ће, како је то првобитно и планирано, служити искључиво као резервна варијанта, која би се укључивала у систем само у случајевима екстремних хладноћа, закључује се у саопштењу.