latinica  ћирилица
13/02/2018 |  12:42 | Аутор: РТРС

Васић: Нема ништа спорно у наоружавању МУП-а Српске

Српска демократска странка сматра да нема ништа спорно у наоружавању пушкама припадника МУП-а Републике Српске, изјавио је данас у Источном Сарајеву потпредсједник ове странке Костадин Васић.
Костадин Васић - Фото: nezavisne novine
Костадин ВасићФото: nezavisne novine

Према његовим ријечима, Република Српска има своје законе и полицију која треба да буде наоружана не дрвеним, него правим пушкама.

"Полиција мора увијек да буде спремна за дејство", истакао је Васић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, СДС је подржавао и подржава полицију Српске.

"Вјерујемо у полицију Републике Српске, да је то поштена полиција и да треба да буде наоружана", нагласио је Васић.

Осврћући се на медијске написе, међу којима је и британски "Гардијан", у којима се критикује набавке пушака за МУП Републике Српске, Васић је рекао да у овоме нема ништа спорно, али да је друга ствар што се некоме не свиђа.

"СДС се противи јавно-приватном партнерству"

Потпредсједник СДС-а Костадин Васић изјавио је данас у Источном Сарајеву да се ова странка оштро противи информацијама да ће за потребе контроле саобраћаја у Републици Српској републичко Министарство унутрашњих послова у јавно-приватном партнерству набавити 115 камера и радара.

На конференцији за новинаре Васић је рекао да је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач расписао тендер за набавку у јавно-приватном партнерству 100 стационираних и 15 мобилних радара, иако је то могло бити урађено путем кредитног задужења од 12,5 милиона КМ.

"У питању су три фирме - турска, њемачка и српска", навео је Васић, истичући да је Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске био против овакве набавке.

Према Васићевим ријечима, било је боље да је Влада Републике Српске МУП-у одобрила кредитно задужење од 12,5 милиона КМ, пошто се ради о инвестицији која би се отплатила за годину дана.

"Овако се то ради на 10 година", рекао је Васић и додао да је 100 милиона КМ, колико ће, према статистици, приходовати наведена предузећа у том периоду, могло да оде у буџет Српске.

Васић тврди да су наведена три предузећа основана мјесец прије расписивања тендера и да то "указује да је тендер намјештен".

"Ту су и безбједносни ризици да турска фирма која ради у Сарајеву све послове за Бакира Изетбеговића `покрије` Републику Српску радарима и тако прати шта се све дешава у Српској", додао је Васић.