latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:04 ⇒ 14/02/2018 | 10:04 | Аутор: РТРС

Породице погинулих осудиле Мектићеву изјаву, борци Добоја траже извињење (ВИДЕО)

И четврти дан након што је објављен интервју СДС-овог министра безбједности БиХ Драгана Мектића, једна је од главних тема. Његов став да Срби треба да признају геноцид у Сребреници и прођу катарзу осудило је, између осталих, и Предсједништво Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.
Мектић за Вечерњи - Фото: РТРС
Мектић за ВечерњиФото: РТРС

Једногласно – све општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила осудиле су Мектићеве наводе у интервјуу за бх. издање Вечерњег листа. Његове ријечи о Сребреници, истичу, лични су и произвољни став, а не став Републике Српске. Не споре, кажу, да се у Сребреници десио злочин.

- Али, полазимо и од чињенице да се и у Сребреници, Братунцу, Зворнику, Милићима, Власеници и Шековићима десио огроман злочин над Србима током 1992. и почетком 1993. године - истакла је Радојка Филиповић, предсједница Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила

Марко Грабовац, члан Савјетодавног одбора у Институту БиХ, каже да та изјава не пристаје Мектићу као човјеку који је најодговорнији и који би требало више да се заинтересује за српске жртве, јер је надомак Тужилаштва гдје може да провјери када су предати докази о страдању српског народа, а да још нико није одговарао за те жртве.

Мектићевом изјавом бавили су се и браниоци града Добоја. Позивају га да је повуче и поднесе оставку, а чланице Савеза за промјене да заступају интересе српског народа те да, како кажу, на високе функције именују стручне кадрове.

Раденко Николић, портпарол удружења "Браниоци града Добоја 2. мај 1992", каже да замољавају Мектића да се извини и Савез за промјене да коригује изјаве.

- Савез за промјене треба да заступа интересе српског народа - нагласио је Николић.

Мектићева изјава за Вечерњи је за жаљење, као и чињеница да је један представник Републике Српске у заједничким институцијама дозволио себи да се упетља у пропагандну матрицу, став је сина генерала Ратка Младића. Оно што је Мектић рекао, истиче, увредљиво је за жртве и штетно по Српску.

- Мислим да је вријеме да се ми као народ запитамо како дозвољавамо себи да нас, по ко зна који пут, такви кадрови представљају у заједничким институцијама, који дају такве изјаве и још можда горе, воде јалове истраге - нагласио је Дарко Младић, син генерала Ратка Младића.

Да Мектић треба да се извини, сматра и министар рада и борачко-инвалидске заштите. Истиче да је Мектићев став о Сребреници непримјерен и без утемељења.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић сматра да је то неконтролисана изјава.

- Желим да вјерујем као човјек и да ће господин Мектић вјероватно бити свјестан те изјаве и да ће на некин начин наћи времена да се извини за то, али мислим да та квалификација не стоји - наводи Савановић.

Мектићеву изјаву коментарисао је, у Источном Сарајеву, и његов страначки колега и потпредсједник странке Константин Васић. Сматра да је изјава извучена из контекста и понавља став СДС-а и лидера странке, који је рекао да се у Сребреници није десио геноцид. Ипак, напомиње да нико, па ни Мектић, нема право да коментарише Сребреницу.

- Против мог брата се води поступак за Сребреницу као начелника Центра јавне безбједности и било би врло ружно и неопрезно да било који политичар даје тако неопрезне изјаве. Суд ће рећи да ли је неко крив или није, а не било који политичар - рекао је Костадин Васић.

- Ја и даље вјерујем да се овдје ради о спиновима. Ако се не ради о спиновима, сматрам да све то треба да сноси политичку одговорност и очекујем, прије сега, од шефа наше странке, односно руководства, да то питање стави на дневни ред руководства странке и на крају крајева да буде смијењен - рекао је Борислав Бојић, посланик СДС у Представничком дому ПС БиХ.

Нове реакције на изјаву министра из својих редова први човјек СДС-а није хтио да коментарише. У неформалном разговору каже да остаје при ранијем ставу да су наводи у интервјуу демантовани, те да не представљају Мектићев, али ни став СДС.