latinica  ћирилица
13/02/2018 |  19:19 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Добој: Наставници најавили тужбу против градоначелника (ВИДЕО)

Намјера градоначелника Добоја Обрена Петровића да са мјеста директора Основне школе "Доситеј Обрадовић" удаљи дијете погинулог борца наставак је његове политике прогона борачке популације у овом граду, поручују из Организације породица погинулих. А из школе у којој, како градоначелник тврди, има међунационалних проблема, кажу да ће заштиту тражити у надлежним институцијама. Обрен Петровић се није оглашавао.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

У Организацији породица погинулих кажу да је ова популација годинама изложена разним притисцима од стране градоначелника Обрена Петровића. Врхунац је, тврди Драго Јовић, избацивање из буџета града, али се, каже, Петровић ту није зауставио.

- Најсвјежији примјер прогона борачке популације је случај директора школе, Ведрана Глигорића, јединог дјетета погинулог борца на подручју читавог града Добоја које се налази на мјесту директора, а Петровићу је и то засметало)

Петровић је Глигорића оптужио да је од њега као градоначелника тражио да "истјера" Бошњаке и Хрвате из Добоја, те изнио став да у школи, у којој је више од 60 одсто Бошњака, директор треба да буде те националности.

Нису тачни Петровићеви наводи да је Глигорић било шта рекао против Бошњака, тврди Драго Јовић, један од учесника састанка на који се Петровић позива.

- На Петровићев упит хоће ли се и бошњачка дјеца запошљавати, Ведран је одговорио пред нама свима, а било нас је најмање 50, да треба запошљавати, али дјецу повратника Бошњака а не начелникових пријатеља које он из других општина запошљава - тврди Јовић.

Наставници у школи и даље су увријеђени Петровићевим оптужбама на рачун школе, али и гестом непримјереног извињења.

- То за нас није извињење, већ и даља увреда, јер је он увриједио наше руководство а ми таква извињења не прихватамо - каже учитељица Азијада Лукић.

Предсједник и чланови Школског одбора траже Петровићево извињење.

- Ми смо покушали да комуницирамо с њим, али се он својим изјавама само грубо нашалио с нама и нашом интелигенцијом. Тражимо да се извини и да каже недвосмислено да се овдје не дешава дискриминација - каже Дарио Ђурић, предсједник Одбора.

Ако не услиједи извињење, наставници ће се обратити омбудсману за људска права, ресорном министарству, па и суду, кажу, ако буде потребно. Петровић се није оглашавао. Најавио је раније да ће о међунационалним дешавањима у школи расправљати и одборници, што је опозициони СНСД оцијенио као његову самовољу и затражио тумачење ресорног министарства.

Информацију о међунационалним односима градоначелник је затражио и од школе, али након што је у медијима изјавио да су они нарушени.