latinica  ћирилица
13/02/2018 |  20:28 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Беч- Седам сати разговора о имену Македоније

Министри спољних послова Македоније и Грчке, Никола Димитров и Никос Коцијас, имали су у Бечу вишесатни састанак.
Грчка: Масовне демонстрације због имена Македоније (Фото: gulf-times.com) -
Грчка: Масовне демонстрације због имена Македоније (Фото: gulf-times.com)

Они су се састали са посредником за рјешавање спора око имена Македоније Метјуом Нимицом.

У кратком саопштењу македонског МИП-а наводи се да је вишечасовни састанак био конструктиван, али се не износе детаљи, сосим да је "дио напора за проналажење заједнички прихватљивог рјешења за превазилажење разлика око имена".

Димитров и Коцијас су се, како се наводи, сагласили да продуже напоре за проналажење рејшења под покровитељством УН. Саопштење с истим текстом истовремено је објавио и МИП Грчке.

Сусрет у Бечу је први састанка нове етапе маратонских преговора за рјешавање двоиподеценијског спора, који су сада дигнути на министарски ниво договором премијера Македоније и Грчке, Зорана Заева и Алексиса Ципраса.

Димитров и Коцијас су синоћ имали и сусрет у четири ока, а нема информација да ли је на данашњем састанку с Нимицом разматран нацрт договора који је, према ранијим најавама Коцијаса, припремала Грчка с намјером да га половином фебруара достави македонској страни.

Сусрети два министра у Бечу се оцјењују као почетак озбиљних преговора Македоније и Грчке уз посредовање УН.

У македонској влади, према локалним медијима, наводе да су се досад водили разговори и размјене информација, а да састанци на нивоу министара значе почетак правих преговора и један вид фото-финиша.

Очекује се да ће ови преговори трајати и током марта.

Извор: БЕТА