latinica  ћирилица
13/02/2018 |  22:37 | Аутор: РТРС

Китаровић: Разговарала сам са европским Вучићем

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић оцијенила је да је током посјете предсједника Србије Александра Вучића Хрватској постигнут напредак у намјери да односи двије државе побољшају, те најавила да ће за неколико мјесеци доћи у узвратну посјету Србији.

Китаровићева каже да је разговарала са "европским Вучићем" и да од њега током ове посјете није очекивала никаква извињења.

"Нису важне ријечи, већ дјела. Оно што је мени битније је да смо постигли напредак, да смо постигли искорак у нашим намјерама да рјешавамо питања која су преостала из прошлости, али и да се усредсредимо на садашњост и будућност наших односа и да радимо на њиховом унапређењу", рекла је Китаровићева у интервјуу за Нову ТВ.

Она каже да је са Вучићем разговарала о томе како помоћи хрватском и српском народу и Хрватској и Србији, те да није било притисака међународне заједнице да дође до сусрета са предсједником Србије.

"Конкретан резултат ове посјете је обећање предсједника Вучића да ће у Србији бити унапријеђена права Хрвата, који ће добити не само ону политичку заступљеност коју траже, од локалних преко покрајинске до државног нивоа, већ да ће им бити ријешена и многа друга конкретна питања која их муче", рекла је Китаровићева.

Она истиче да је разговарано и о положају српске мањине у Хрватској, додајући да разумије питања која их тиште и која се, како каже, могу и морају рјешавати у оквиру хрватских државних институција.

"Мислим да ће један од великих корака напријед бити чињеница да смо одлучили да она спорна питања о прошлости за која знамо да их никада нећемо усагласити оставимо са стране и да се усредсредимо на егзистенцијална питања која брину и Хрвате у Србији и Србе у Хрватској", каже Китаровићева.

Када је ријеч о питању несталих, Китровићева каже да охрабрује чињеница да предсједник Србије заиста људски жели да то питање буде ријешено.

"Охрабрује ме чињеница да је предсједник Вучић не само пристао да у наше званичне државне делегације овога пута укључимо и представнике удружења несталих и мањина са једне и друге стране, већ и да договаримо сусрет у Београду са представницима удружења несталих из Хрватске. Ја сам исто тако спремна да примим представнике њихових удружења", рекла је она.

Говорећи о протестима на Тргу бана Јелачића због Вучићеве посјете, Китаровићева је навела да свако мишљење треба поштовати, али да појединци који желе осујетити напредак у међудржавним односима не могу бити они који дефинишу државну политику.

Она је демантовала да је учеснике протеста у Загребу, међу којима је било и ратних ветерана, назвала маргиналцима, појаснивши да су појединци са ивице политичког спектра које је помињала, они који се на уштрб хрватског и српског народа труде да зауставе напредак односа двије државе.

"Жао ми је ако се ветерани и удовице осјећали прозванима. Рекла сам да међудржавну политику треба стварати међу политичарима", каже Китаровићева и додаје да се не боји да ће због тога изгубити подршку десничара.

Она каже да разговара са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и да уочи посјете предсједника Србије Хрватској нису слали различите поруке, иако је хрватска Влада инсистирала да тема буде и ратна одштета.

"На попису тема о којима смо ми мјесецима разговарали са МИП-ом није никада било питање ратне одштете. Нисам против те теме, али то је врло комплексно питање које се не може тек тако ставити на сто", рекла је Китаровићева.

Најавила је да ће вјероватно за неколико мјесеци доћи у узвратну посјету Србији када, како каже, буде реализовано и договорено све оно што је предсједник Србије током посјете Хрватској обећао да ће обавити за Хрвате у Србији.

"Посебно ћемо наставити да радимо на питању несталих, а надам се да ће државне комисије наставити да раде на питању границе. Договор је да се у оквиру двије године покуша наћи неко билатерално рјешење, ако то не успијемо, онда слиједи договор о неком међународном правосудном тијелу. У међувремену, рјешавамо и друга питања битна за оба народа", рекла је Китаровићева.

Она истиче да учешће великог броја привредника из Србије у државној делегацији која је боравила у посјети Хрватској показује да је тај позитиван дио сарадње на добробит обје државе далеко надмашује проблеме са којима се оне у овом тренутку сусрећу.

Извор: СРНА