latinica  ћирилица
14/02/2018 |  11:35 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Брчко: Из буџета пола милиона КМ за самозапошљавање у аграру (ВИДЕО)

У Одјељењу за пољопривреду дистрикта Брчко, у овогодишњем приједлогу Буџета, намијенили су 500 хиљада марака за пројекте самозапошљавања у аграру. Циљ је омогућити пољопривредним произвођачима самозапошљвање, развој аграра и опстанак људи на селу.
Брчко - пчеларство - Фото: РТРС
Брчко - пчеларствоФото: РТРС

Никола Керезовић из Брчког већ двије деценије бави се пчеларством. Иако је више од десет година у инвалидској пензији, додатни приход обезбиједио је продајом меда. Истиче да се од пољоприведне производње може живјети. Осим њега, у посао око пчеларења укључени су сви чланови породице-супруга, син и кћерка који помажу у сезони када је највише посла.

Милан Драгичевић, један је од млађих предузетника у Брчком, који иако је пријављен у Заводу за запошљавање, не чека рјешење о запослењу скшртених руку. И он зарађује за живот пчеларењем и истиче да је инцијатива о самозапошљвању у пољопривреди одлична.

 У ресорсном одјељењу дистрикта Брчко наводе да иницијативом пројекта самопошљавања желе подстаћи предузетништво у свим гранама пољопривредне производње.

"Мислимо је да би овај пројекат донио значајан резултат на терену, а с друге стране, људи могли да оснују своје фирме уз помоћ којих би се развила и пољоривреда и живот на селу. Ови кредити су јако позитивна ствар и за набавку нове механизаиције", истакао је Саша Танић, шеф Одјељења за пољоривреду дистиркта Брчко.

Пројекат самозапошљавања у аграру, пионирски је подухват у Дистрикту Брчко. Надају се да је можда баш то иницијална каписла која ће покренути предузетничко искориштавање основног домаћег ресурса - пољопривредну производњу.