X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:43 | Извор: РТРС

Божиновић: Није било стварне опасности за Вучића

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић задовољан је спровођењем безбједносних мјера за вријеме посјете предсједника Србије Хрватској.
Давор Божиновић (Фото: PIXSELL) -
Давор Божиновић (Фото: PIXSELL)

Он је оцијенио да стварне опасности за предсједника Србије није било.

Божиновић је у емисији ''А сада Влада'' рекао да је појачано присуство полиције на терену стандард када су посјете државника у питању а право на окупљање и изражавање неслагања демократско право.

"Хрватска је као чланица НАТО и ЕУ, држава која се опредијелила за демократију и постигла одређени ниво демократских стандарда који никада нису доведени у питање, а то укључује и право изражавања неслагања, право на окупљање, али и објављивање програма боравка страних уваничника", рекао је Божиновић.

Како је пренијела агенција Хина, он је подсјетио да су програми посјета били објављени и када су у Хрватску долазили папа и амерички и кинески предсједник. "Знало се унапријед шта ће се посјетити и гдје ће се отићи. То је демократски стандард који је Хрватска достигла", казао је.

На питање да ли је очекивао извињење за Вучићев ратни говор у Глини 1995, министар је рекао да би то сигурно било благотворно, али и да је извињење лична ствар "и ако није искрено и ако се исфорсира, боље да га нема".

Упитан о граници са Србијом и залази ли хрватска полиција у "спорна подручја", Божиновић је рекао да постоји "прећутно разумијевање да се избјегавају инциденти".

"Хрватска полиција је на Дунаву и штити границу, а то постаје све захтјевније с обзиром на покушај илегалних прелазака миграната. Рекао бих да постоји привремени режим док се не дефинише граница двије државе", додао је.

Извор: Бета