latinica  ћирилица
14/02/2018 |  13:49 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Савјет министара једногласно усвојио одговоре на европски Упитник

Савјет министара данас је једногласно усвојио одговоре на Упитник Европске комисије, саопштио је данас предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.
Савјет министара БиХ - сједница - Фото: РТРС
Савјет министара БиХ - сједницаФото: РТРС

Звиздић је рекао да ће БиХ бити спремна да 28. фебруара преда одговоре предсједнику Европске комисије Жану-Клоду Јункеру, наводећи да су свако слово, зарез и реченица усвојени као јединствени одговор испред БиХ на Упитник Европске комисије.

- Упитник приказује реално стање у БиХ, односно он је инвентура стања у БиХ. Он није закон, ни Устав. Њиме се ништа не може промијенити, одобрити и легализовати - изјавио је Звиздић на конференцији за новинаре након сједнице Савјета министара.

Он је саопштио да је 99 одсто одговора усвојено консензусом на нивоу радних група, од којих је најмањи број имала група са 27 чланова, а највећа 127.

Према његовим ријечима, усвајање одговора на Упитник представља најкомплекснији и најсложенији процес у досадашњим фазама кретања БиХ ка ЕУ, односно процес који је у посљедњих 10 година реализован успјешно на нивоу БиХ.

- О каквом комплексном процесу је ријеч говоре подаци да је било ријечи о 3.242 питања, да је око 1.200 представника свих институција са свих нивоа власти било укључено у радне групе и механизам координације, да је одржано стотине састанака и више од 20.000 страница материјала, укључујући и више од 1.100 законских и других пратећих материјала са више од 11.000 страница - навео је Звиздић.

Он сматра да је овај комплексан процес показао да је механизам координације био потпуно ефикасан.

- Усвајање одговора на Упитник наша је порука, не гдје смо данас, него гдје желимо да будемо сутра. Желимо бити пуноправан члан ЕУ - поручио је Звиздић.

Он је најавио да слиједи стручна и техничка редактура превода одговора на Упитник на енглески језик у складу са пропозицијама механизма координације.

- То ће бити наредних седам дана. Послије тога иду три дана финализације од свих институција и тиме БиХ у потпуности завршава процедуру и биће спремна, како је то најављено, да 28. фебруара преда одговоре на упитник Европске комисије предсједнику Европске комисије Жану-Клоду Јункеру - рекао је Звиздић.

Он је подсјетио да ће и БиХ, као што се то десило и са осталим земљама у региону, сигурно добити додатна питања на одговоре, која представљају појашњење појмова или процедура.

Према његовим ријечима, у наредном периоду се очекује да БиХ добије кандидатски статус, што ће да буде гаранција да ће нове генерације у БиХ живјети у европској БиХ.

- Кандидатски статус је кључан за БиХ и значи неповратан процес БиХ ка ЕУ - тврди Звиздић.

Он је рекао да је степен реализације Реформске агенде на нивоу Савјета министара у овом тренутку око 80 одсто.

Извор: СРНА