latinica  ћирилица
14/02/2018 |  19:43 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Сензација из Њемачке: Беспалатан јавни превоз!

Њемачка је изненадила своје сусједе радикалним преијдлогом о увођењу бесплатног јавног превоза ради смањења друмског саобраћаја.
Метро - Берлин (Фото:bing.com) -
Метро - Берлин (Фото:bing.com)

Њемачки лист Велт пише да би министри требало "поново да размисле током вожње на У6 (линија метроа) у Берлину у 7.30 ујутру". "Закључак би био јасан: више возила, више особља и можда чак и више линија би било потребно. Одакле би дошле милијарде за то?", навео је Велт.

То је потез у настојању да испуни циљеве ЕУ који се односе на загађење ваздуха.

"Разматрамо бесплатни јавни превоз у циљу смањења броја приватних аутомобила", навела су три њемачка министра у писму комесару ЕУ за животну средину,.

Приједлог ће бити тестиран "најкасније крајем ове године" у пет градова широм западне Њемачке, укључујући Бон и индустријске центре Есен и Манхајм.

"Ефикасна борба против загађења ваздуха без даљег непотребног одлагања је највиши приоритет Њемачке", написали су министри.

Осим бесплатног превоза, предложени су и већа ограничења емисија штетних гасова за службена возила, аутобусе и таксије, увођење зона ниске емисије гасова и подршка системима дијељења аутомобила.

Њемачка треба што прије да предузме неке мјере, јер је заједно с још осам чланица ЕУ, међу којима су Шпанија, Француска и Италија, прекорачила рок да ограничи емисију азот-диоксида и ситних честица штетних по људско здравље.

Рок је истекао 30. јануара, а европски комесар Кармену Вела дао је тим земљама додатно вријеме да представе мејре којима ће ограничити загађење или ће против њих бити покренути правни поступци.

Загађење које угрожава животе људи погађа више од 130 градова у Европи. Загађен ваздух се сматра узроком смрти око 400.000 људи годишње у земљама ЕУ, а здравствени трошкови настали усљед загађеног ваздуха су 20 милијарди евра годишње.

Против држава које не испуне циљеве ЕУ биће покренути поступци пред Европским судом правде, који може да им одреди новчане казне због непоштовања ограничења емисије штетних гасова.

Чак и без притискања из Брисела, побољшање квалитета ваздуха је постао један од приоритета Њемачке, коју је 2015. потресао скандал с лажирањем тестова издувних гасова у водећем произвођачу аутомобила.

Фолксваген, као и компаније BMW и Дајмлер, пристале су да уплате око 250 милиона евра у фонд за побољшање локалног саобраћаја.

Бесплатан градски превоз захтијева, међутим, још планирања.

"Не знам ниједног произвођача који би могао да испоручи онолико електричних аутобуса колико би нам требало" да одговоримо на повећане захтјеве у случају бесплатног превоза, изјавио је градоначелник Бона Ашок Зридаран.

Предсједник Удужења њемачких градова Хелмут Деди рекао је да та асоцијација очекује "јасно саопштење" о томе како ће федерална влада финансирати бесплатан превоз.

Извор: Агенције