latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:32 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

ОБА дала позитивно мишљење на увоз оружја за МУП Републике Српске

Министарство унутрашњих послова Републике Српске сагласност за увоз 2.500 пушака из Србије добило је од три министарства Савјета министара БиХ, а позитивно мишљење о увозу тог оружја је дала и Овавјештајно-безбједносна агенција БиХ, пише данашњи Дневни Аваз.
МУП РС: Специјална полиција - Фото: РТРС
МУП РС: Специјална полицијаФото: РТРС

Потврђено је ово у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, које је надлежно за издавање дозвола за увоз оружја.

- Ро пријему уредног и потпуног захтјева, прије издавања дозволе, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је тражило претходну сагласност од Министарства спољних послова БиХ, Министарства одбране БиХ, Министарства безбједности БиХ, као и Обавјештајно - безбједносне агенције БиХ. Након прибављања наведених сагласности и позитивног мишљења ОБА-е, издата је дозвола за увоз оружја и војне опреме - навели су у одговору па упит Аваза из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Из тог министарства појаснили су да је за доношење одлуке за издавање било какве дозволе за увоз оружја неопходан консензус свих наведених институција. То значи да у случају да било која институција од ових које су наведене, укључујући и ОБА-у, која даје мишљење о таквим захтјевима, не да сагласност на упућени захтјев или искаже негативно мишљење, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ одбија захтјев за издавање дозволе.

У овом случају, увозу се није успротивила ни ОБА на чијем челу је Осман Мехмедагић, кадар близак Бакиру Изетбеговићу, предсједнику СДА и бошњачком члану Предсједништва БиХ.