latinica  ћирилица
15/02/2018 |  09:08 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Авганистан - Током прошле године убијено или рањено 10.000 цивила

Више од 10.000 авганистанских цивила убијено је или рањено у насиљу прошле године, саопштиле су данас УН, а главни узрок страдања су бомбашки напади милитаната.

Све већи број жртава дешава се и у ваздушним ударима која врше САД и државне снаге, наводи се у извјештају.

Амерички предсједник Доналд Трамп усвојио је агресивнију стратегију за америчку војску у Авганистану у августу прошле године, што је довело до повећања броја ваздушних удара. Милитанти су одговорили нападима у Кабулу у посљедњих неколико седмица, у којима је убијено скоро 150 људи.

Прошле године убијено је 3.438 цивила, а рањено 7.015, што је за девет одсто мање него претходне године.

"Напади у којима су антивладини елементи намјерно гађали цивиле имају удио од 27 одсто у укупном броју цивилних жртава, углавном у самоубилачким и комплексним нападима", наводи се у саопштењу УН.

Најсмртоноснији појединачни напад од када свјетска организација води евиденцију догодио се у Кабулу 31. маја 2009. године, када је нападач самоубица активирао експлозив у камиону и убио 92 цивила, а ранио 491 особу.

Двије трећине свих цивилних жртава прошле године нанијеле су антивладине снаге, а талибани имају удио од 42 одсто, "Исламска држава" десет одсто, а 13 одсто неидентификовани антивладини елементи.

Провладине снаге нанијеле су петину цивилних жртава, од чега авганистанске снаге 16 одсто, два одсто међународне снаге и један одсто провладине наоружане групе и неидентификоване провладине снаге.

Извор: СРНА