latinica  ћирилица
15/02/2018 |  10:50 | Аутор: РТРС

Вулин: Српски тенкови нису покренути ка Косову

Министар одбране Србије Александар Вулин демантовао је тврдње приштинских медија да су српски тенкови кренули ка Косову и Метохији, те истакао да никоме на Косову не би савјетовао да подиже тензије и да се игра с миром и безбједношћу Срба.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Србија није покретала своју војску јер Србија поштује Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, што се често не може рећи за међународну заједницу, а посебно за власти у Приштини", рекао је Вулин.

Он је за "Спутњик" напоменуо да је насиље на Косову и Метохији и прије и послије 1999. године долазило само од албанских терориста, а тако је и сада.

"Мир и безбедност на Балкану су интерес Србије, очекујемо од свих осталих актера регионалне политике да то разумеју и да се тако понашају", каже Вулин.

Вулин је рекао да бесмислене лажи о српским тенковима не заслужују коментар, али да мора бити раскринкана намјера таквих информација да се о Србији говори као земљи која изазива сукобе и ратове.

Приштински сајт "Зери" јуче је објавио да Србија шаље тенкове на административну линију са Косовом и Метохијом, што је изазвало панику међу косовским Албанцима. Приложен је и видео-снимак српских тенкова који се наводно крећу од Прешева до прелаза у селу Мучибаба, на граници са Гњиланом.

У Војсци Србије за "Спутњик" су демантовали ту информацију, која је активирала медијску "бомбу" у региону.

Тенкови Војске Србије јесу покренути, али не због предстојеће годишњице такозване независности Косова и Метохије, већ због приказа наоружања у већим градовима Србије.

Министарство одбране и Војска Србије низом манифестација обиљежавају Сретење - Дан државности Србије, који се прославља у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и почело ослобођење од Турака, и исти датум 1835. године, када је донесен први Устав Србије.

Уочи празника, припадници Војске Србије организовали су у Суботици, Јагодини, Бору, Петровцу на Млави, Лозници, Ужицу, Параћину и Пријепољу тактичко-техничке зборове на којима је грађанима приказан дио наоружања и војне опреме, која укључује и тенкове.

Извор: СРНА