latinica  ћирилица
15/02/2018 |  13:25 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Мектић - "безбједњак" од саудијског националног интереса

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је министар безбједности БиХ Драган Мектић "заслужио" да га прими саудијски краљ Салман бин Абдулазиз ел Сауд, јер му нико није толико помогао у прикривању деструктивног саудијско-ехабијског дјеловања у БиХ као овај министар.
Џевад Галијашевић - Фото: СРНА
Џевад ГалијашевићФото: СРНА

Никада се краљ није спуштао на ниво да прими неког 'безбједњак', али Мектић је очито 'безбједњак' од националног интереса за Саудијску Арабију. Сада је потпуно јасно шта он ради у сектору безбједности", рекао је Срни Галијашевић, коментаришући јучерашњи пријем министра безбједности БиХ код саудијског краља.

Он тврди да краљ прима Мектића због деструктивне улоге у БиХ, због начина на који спроводи безбједносне политике, на који штити вехабије и Ал каиду и паравојску Саудијске Арабије у БиХ, питајући зашто га није примио било који предсједник у Европи.

"Мектић је заслужио да га прими најгори исламистички вођа на планети, човјек који је крив за ширење радикално исламистичке идеологије, човјек који подржава Ал каиду, која је у БиХ заштићена, јер је безбједносне агенције нису никада прогониле. Они више прогоне јавне друштвене раднике, институције Републике Српске и у том смислу се и може посматрати и овај пријем", нагласио је овај експерт.

Он је напоменуо да Ел Суад, краљ највеће финансијске велесиле на планети и извозник четвртине горива, никада није примио неког "безбједњака", те да се то није дешавало ни са америчким безбједњацима, директорима ЦИА, Национално безбједносне агенције..., али да је сада "потпуно јасно шта Мектић ради у сектору безбједности".

"Приче о сарадњи безбједносних агенција, које су јуче водили Мектић и саудијски краљ, подразумијева да ми достављамо обавјештајне податке Саудијској Арабији и да не предузимамо никакве безбједносне мјере према лицима и организацијам које ова земља има у БиХ", рекао је Галијашевић.

Он је упитао каква је то сарадња са земљом која је спонзор тероризма.

"Сарадња са њом је измишљотина, јер се она не бори против тероризма, већ спонзорише тероризам. Њихов најјачи адут у БиХ је вехабијска идеологија која је основ терористичких организације у цијелој Европи. То је издаја безбједносних интереса БиХ", констатовао је Галијашевић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић и саудијски краљ Салман бин Абдулазиз ел Сауд оцијенили су да је потребно јачати сарадњу безбједносних агенција у борби против тероризма и екстремизма.

Извор: СРНА