latinica  ћирилица
15/02/2018 |  13:50 | Аутор: РТРС

Вукићевић: Групица људи жели да заустави развој бољих односа између БиХ и Србије

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић сматра да су посљедње двије провокације испред Амбасаде Србије у Сарајеву резултат зле намјере дијела људи из сарајевског миљеа који траже повод да зауставе сарадњу и развој бољих односа између БиХ и Србије, с циљем заустављања напретка у цијелом региону.
Станимир Вукићевић - Фото: СРНА
Станимир ВукићевићФото: СРНА

"Инциденти од синоћ и данас /провокативни плакат и протести пред Амбасадом Србије/ веома су ме ражалостили, јер сам, с обзиром да напуштам дипломатску мисију у БиХ, први пут у ситуацији да изразим жаљење да на недељу дана пре мог одласка из БиХ имам веома непријатну ситуацију, јер, подсећам, после два веома озбиљна и захтевна мандата у БиХ нисам имао овакве случајеве", рекао је Вукићевић Срни.

А сада, истиче он, можда сам мало и емотиван, али ови посљедњи догађаји много ми теже падају него неке ствари кроз које смо морали проћи након рата у БиХ.

Вукићевић наглашава да у таквом понашању групице људи пред Амбасадом Србије у БиХ види злу намјеру дијела људи који траже повод да зауставе сарадњу и развој бољих односа између БиХ и Србије, да не дође до напретка у цијелом региону.

"Они неће покварити само српско-бошњачке односе. Мислим да је ту ријеч о људима који злоупотребљавају и БиХ и ову ситуацију, а за то немају никакав повод. Једини повод може да им буде прослава националног дана Србије – празника Сретење, тако да они, вјероватно, желе да нам на тај начин честитају наш национални празник", закључио је Вукићевић.

На улазу у Амбасаду Србије у Сарајеву непозната лица залијепила су јуче плакат на коме је нацртана мртвачка глава, испод које пише "Четници костобацани".

У организацији Бошњачког покрета којег предводи Сејфудин Токић данас су испред зграде Амбасаде Србије у Сарајеву одржани получасовни мирни протести, а као разлог наведено је противљење заједничкој декларацији Србије и Републике Српске о очувању српског народа.