latinica  ћирилица
15/02/2018 |  14:59 ⇒ 15:04 | Аутор: РТРС

Из Сарајева се Србима пријети завршавањем геноцидног пројекта из 1941. године

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да су протести пред Амбасадом Србије у Сарајеву и плакат са мртвачком главом и натписом "четници" на њеном улазу нешто много горе од провокације и значе поруку којом се српском народу пријети завршавањем геноцидног пројекта који је над њима отпочео 1941. године.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је рекао да протести који су на Дан државности Србије, наводно организовани против заједничке декларације о очувању српског народа /чија је презентација била најављена за данас/, говори у прилог да они који су Србе током деведесетих година /20. вијека/ и током Другог свјетског рата уништавали и учествовали у том уништавању и даље сматрају да нису завршили тај пројекат.

"Они поручују да је из њихове перспективе Републици Српској и српском народу у цјелини намијењена мртвачка лобања", сматра Анђелковић.

Указао је да Срби том декларацијом не траже ништа него право на своју идентитетску егзистенцију.

"Срби једино траже да имају право и ван Србије и Републике Српске да имају право да буду Срби, да поштују своје обичаје, језик, културу и апсолутно ништа више од тога и оног што признају сви међународни стандарди. Они, који поводом тога демонстрирају и још истичу мртвачке главе поручују да Србима желе да ускрате право на егзистенцију. Ово је симбол шта они хоће - хоће нестанак српског народа", истакао је Анђелковић.

Анђелковић је упозорио да ако се једном народу одузме право на културу и борбу за идентитетске темеље, онда се том народу заправо трасира пут за нестанак.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је да су протести у Сарајеву и плакат са мртвачком главом на улазу Амбасаде Србије у том граду највећа провокација упућена Србима од завршетка рата до данас и још један доказ да Српска нема шта да тражи у БиХ, која је постала неодржива за српски народ који своју слободу мора тражити у другој форми, а никако у БиХ.

Извор: СРНА