latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:40 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Евроинтеграција Балкана и даље спорно питање у ЕУ

Државе Европске уније исказале су данас дубоко подијељене ставове у вези са планом о чланству балканских држава у европском блоку, а поједине земље упозориле су да би Русија могла да искористи ситуацију ако се процес пријема не убрза.
ЕУ (Фото:Flickr/ www.GlynLowe.com) -
ЕУ (Фото:Flickr/ www.GlynLowe.com)

Бугарски премијер Бојко Борисов упозорио је да је "сад или никад" за ширење ЕУ на подручју Балкана. Он је додао да Кина, Русија и Турска ве' имају планове за овај регион.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да је циљ за 2025. годину постављен "веома далеко" за Црну Гору и Србију и поновио упозорење Борисова да спољни играчи ступају у акцију.

"Очигледно је да САД имају сратегију за западни Балкан, Русија има стратегију за западни Балкан, Турска има стратегију за западни Балкан - само је ЕУ екстремно спора", рекао је мађарски званичник.

С друге стране шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец рекао је да "није реално" размишљање да ће Србија и Црна Гора бити спремне за чланство до 2025. године

Министри спољних послова земаља ЕУ разговарају данас о стратегији за Балкан у Софији, а национални лидери ће формално усвојити план на специјалном самиту у Софији у мају. Унија је прошле седмице објавила нову стратегију за тај регион, са могућношћу да неке државе буду примљене до 2025. године, уз инсистирање да прво морају да ријеше граничне спорове.

Извор: СРНА