latinica  ћирилица
15/02/2018 |  15:59 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Требиње: Полемике о раду Фонда солидарности (ВИДЕО)

У Требињу је данас одржана прва сједница локалне скупштине у 2018. години. Одборници су расправљали о чак 29 тачака, а доста полемике изазвао је Извјештај о раду Фонда солидарности града Требиња за претходну годину.
СО Требиње - Фото: РТРС
СО ТребињеФото: РТРС

Извјештај је добио потребну већину одборничких гласова и за градску власт- оснивача, Фонд је испунио очекивања у првој години рада.

Опозиција је имала низ замјерки, од тога да је документ штур и површно написан, до оних о нетранспарентности исплата и малом проценту остварења планираних уплата.

У Фонд се у 2017. години слило 567.000 КМ, захављујући уплатама 125 привредних субјеката. Тим новцем финансирано је више социјалних и програма подршке породици, запошљавању и образовању. То што је више од пола милиона КМ пласирано за та давања, за владајуће више је него довољан показатељ да је Фонд испунио циљ.

- Захваљујући Фонду извршене су уштеде у буџету града и омогућено да се плати рата кредита наслијеђеног од претходне власти - рекао је градоначелник Лука Петровић.

Требињска опозиција била је против оснивања Фонда, а нису подржали ни Извјештај о раду за прву годину постојања. Питају се како ће Фонд опстати, ако је досад од регистрована 224 привредна субјекта, 124 уплатило неки износ, од предложених 0,5 одсто од укупног годишњег промета.

- ПДП је био против оснивања тог фонда, јер није уважен наш приједлог да у Фонд иде 0,5 одсто из добити, а не из укупног промета, јер намо колико је привредницима данас тешко и какву муку муче да створе профит - каже Љубиша Крунић, одборник ове партије.

Замјерке су изнесене и на транспарентност ипслата.

- Потребно је таксативно навести колико, кад и коме је упалћено новца, а ове збирне ставке што смо добили остављају простор за малверзације - сматра СДС-ов одборник Видомир Бегенишић.

Сва документација о испалтама стално је доступна привредницима који су уплатили новац, одговарају из Фонда. Подаци о уплатама наведени су у процентима како би се, тврде, заштитили подаци о приходима привредних субјеката.

Мирко Ћурић из УО Фонда тврди да опозиција без икакве аргментације оспорава рад Фонда.

Фонд послује на принципу добровољности уплата привредних субјеката. Оснивачи појашњавају да уплате јавних предузећа нису незаконите, јер су та средства планирана у годишњим програмима рада и извучена из добити тих предузећа. Иако су накнаде за Фонд солидарности још предмет судског спора, у градској управи се надају позитивном исходу и сигурном раду и наредне три године.