latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:06 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

Захарова: У нападу америчке авијације у Сирији погинуло пет Руса

Подаци да су руски војници наводно погинули у нападу америчких снага у Сирији су дезинформације, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије, Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Захарова је навела да у зони сукоба у Сирији има много грађана, међу којима и оних из Русије који у Сирију улазе илегално и да је тешко све пратити.

"Текстови о смрти десетина и стотина руских грађана представљају класичну дезинформацију. Није у питању ни 400, ни 200, ни 100, нити десет", рекла је Захарова.

Портпаролка је рекла да се ради о погибији пет Руса у нападу коалиције на челу са САД у Сирији, али њихово држављанство тек треба потврдити.

"Према прелиминарним подацима, у оружаном сукобу који се догодио и чији се узроци разјашњавају, можемо да говоримо о погибији пет особа, вјероватно држављана Русије. Постоје и повријеђени, али све ово захтијева провјеру, прије свега држављанства; да ли су сви они држављани Русије или других земаља. Још једном бих жељела да нагласим да се не ради о руским војницима", саопштила је Захарова.

У ноћи 8. фебруара међународна коалиција је извела напад на сиријске устанике који су спроводили операцију против "спавајуће" ћелије Исламске државе. Алијанса је изјавила да је узрок напада био "неизазвани напад" на штаб Сиријских демократских снага. У нападу је рањено 25 особа.

Извор: Независне новине