latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:06 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Сет закона о акцизама у складу са Уставом БиХ

Уставни суд БиХ одбио је захтјев 19 посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности сета закона о акцизама јер је утврдио да су они у складу са Уставом БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Из Уставног суда БиХ је саопштено да је утврђено да су Закон о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Закон о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и Закон о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ у складу са Уставом БиХ.

Апеланти су као разлоге за оцјену уставности навели процедуру и начин њиховог усвајања јер су у Представнички дом упућени из Дома народа Парламентарне скупштине БиХ по хитној процедури, дакле без могућности улагања амандмана.

Спорно је и што су закони усвојени у различитим текстовима.

Апелацијом је тражено да Уставни суд БиХ до доношења коначне одлуке о сету закона о акцизама донесе привремену мјеру, односно да до тада обустави њихову примјену.

Кључна измјена модификованог закона о акцизама односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине.

За закон, односно повећање акциза гласала су 22 посланика, док је 20 било против.

За сет закон о акцизама, односно путаринама, гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990, док су против били чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар, те посланици БПС-а и А-СДА.

Уставни суд БиХ је на данашњој пленарној сједници одбио захтјев Окружног суда у Бањалуци /судија Благоје Драгосављевић/ за оцјену компатибилности Закона о раду Српске са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Закључено је да је тај закон компатибилан са Уставом БиХ и Европском конвенцијом, будући да његова одредба сама по себи није нејасна, те да ограничења која се њом успостављају нису неразумна у смислу остваривања саме суштине права на приступ суду, односно не представљају претјеран терет за раднике, већ управо служе циљевима правне безбједности и примјереног спровођења правде.

Уставни суд БиХ утврдио је да је члан 201 став 4 Закона о раду Републике Српске у складу са чланом ИИ/3е) Устава БиХ и чланом 6 став 1 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ одбио је захтјев Окружног суда у Бањалуци /судија Благоје Драгосављевић/ за оцјену компатибилности Закона о парничном поступку са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ сматра да одредбе овог закона не покрећу питања у вези са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, имајући у виду чињеницу да се слобода изражавања, те заштита коју у том смислу даје Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода не могу поистовијетити са специфичним процесним захтјевима из Закона о парничном поступку, који су прописани с циљем испуњења одређених принципа, као што су ефикасност поступка или суђење у разумном року.

Извор: СРНА