latinica  ћирилица
15/02/2018 |  20:20 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Градишка- Изложба о страдању свештеника Бањалучке епархије у НДХ

У Завичајном музеју у Градишци, вечерас је отворена историјска изложба под називом "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941–1945 - мучеништво Српске православне цркве у Босанској крајини".
Градишка- Изложба о страдању свештеника Бањалучке епархије у НДХ - Фото: СРНА
Градишка- Изложба о страдању свештеника Бањалучке епархије у НДХФото: СРНА

Изложба, чији су аутори Вељко Ђурић Мишина из Музеја жртава геноцида из Београда, Радован Пилиповић из Архива Српске православне цркве из Београда и Бојан Стојнић из Архива Републике Српске, говори о страдалим православним свештеницим и вјероучитељима, те уништеним православним црквама и манастирима на подручју Епархије бањалучке у Другом свјетском рату.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић навео је да је за вријеме НДХ на подручју епархије порушено више од 110 цркава, четири манастира и уништено 90 православних архива и 50 парохијских домова. Најавио је да ће ове године у спомен-парку у Градишци бити подигнута биста градишком проти и народном посланику Душану Суботићу, којег су усташе убиле заједно са владиком бањалучким Платоном.

Он је навео да ће на дан њиховог страдања, 5. маја, у Градишци бити приказан документарни филм, отворена изложба, те представљена књига о проти Суботићу, коју пише теолог и сарадник Завичајног музеја Дарио Дринић.

Дринић је рекао да је дошло вријеме да се обнови сјећање на свештенике који су до Другог свјетског рата цијели живот посветили напретку цркве и својих парохијских заједница и који су, због тога, први пострадали од усташког режима.

"Најзнаменитији међу њима су побијени, а остали су уочи Петровдана 1941. године похапшени, протјерани у сабирни логор, па у Србију, гдје су многи умрли", навео је Дринић.

Према његовим ријечима, многи свештенослужитељи били су градитељи храмова, подизали су школе, стипендирали ђаке, а прота Душан Суботић био је и политичар који је пет пута биран за народног посланика у парламентима краљевина СХС и Југославије.

"Свештеник Миладин Ћирић подигао је три храма и двије школе у Подградцима. Сви ови људи били су заборављени 70 година, али су сада озбиљне институције преузеле одговорност да обнове сјећање на њих", додао је Дринић.

Изложба "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941–1945 - мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини" биће постављена у Завичајном музеју у Градишци наредних 20 дана.

Извор: СРНА