latinica  ћирилица
19/02/2018 |  15:36 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

У Медицинском центру "Боксит" - прва операција на каротидним артеријама (ВИДЕО)

Зачепљење крвних судова врата главни је узрок можданог удара.
Медицински Центар Боксит - Фото: РТРС
Медицински Центар БокситФото: РТРС

Са овим здравственим проблемом сусреће се велики број грађана Српске, а у Специјалистичком медицинском центру компаније "Боксит" у Милићима је успјешно обављена прва операција на каротидним артеријама.

Операцију каротидне артерије која је трајала око сат времена, извео је тим од три хирурга и два анестезиолога, предвођен угледним стручњаком, васкуларним хирургом, Божином Радевићем. Према налазу радиолога артерија пацијента је била на свом почетном дијелу затворена, односно сужење с десне стране је било 86 одсто, а са лијеве скоро потпуно затворено.

- Та операција је увијек захтјевна из једног разлога што је то артерија која храни мозак која се једно вријеме мора искључити. Али са тим операцијама имам велико искуство и имам позитивно искуство. Тако да смо оперисали артерију са лијеве стране, учинили ендертериктомију, значи одстранили оне масе које затварју ту каротидну артерију и обезбиједили проток на мозгу сасвим довољан - истиче Божина Радевић, хирург.

Одмах након операције, шездесетшестогодишњи Цвијетин Дукић из Милића пробуђен је из анестезије и у стабилном је стању. Захвалан је што су љекари спријечили мождани удар.

- Добро се осјећам, услови добри. Хвала и професору, хвала и компанији, предсједнику компаније који је ово направио народу да може да се лијечи - поручио је Дукић.

Иако је мождани удар један од најчешћих узрока смртности код нас, овакву операцију, осим у Милићима, у Републици Српској једино још раде љекари у клиничким центрима у Бањалуци и Фочи.