latinica  ћирилица
21/02/2018 |  09:21 | Аутор: РТРС

Београд: Прва жртва малих богиња међу здравственим радницима

Жена која је радила у Клиничком центру Србије, на одјељењу ендокринологије, преминула је од посљедица малих богиња.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

Она је, како се сазнаје, радила као разводник пацијената у Клиници за ендокринологију Клиничког центра Србије, а преминила је прије два дана. Према незваничним информацијама она дуже вријеме није радила у КЦС, јер је била на боловању, због хроничног обољења.

Јуче је објављено да је такође због компликација изазваних малим богињама у Београду, прије неколико дана преминула једна 30-годишња Београђанка. Она је званично била пета жртва богиња.

Према изворима "Блица", дјевојка није била вакцинисана, а прије него што је добила мале богиње била је у потпуности здрава.

У Србији је до јуче регистровано 2.280 случајева малих богиња, од којих јсу 1.194 случаја потврђена у Институту Торлак. Како је саопштио Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", најмлађа обољела особа имала је 15 дана, а најстарија 65 година, а већина обољелих - 94 одсто, је невакцинисано, непотпуно вакцинисано или непознатог вакциналног статуса.

Око 33 одсто обољелих је хоспитализовано, а компликације од малих богиња регистроване су код 267 особа.

Мале богиње шире се и Европом. Како је навела Свјетска здравствена организација, број случајева заразе малим богињама порастао је за 400 одсто у Европи 2017. године, у односу на претходну годину.