latinica  ћирилица
26/02/2018 |  10:46 | Аутор: РТРС

Срчани удар чешћи зими

Зими се ризик од смрти због срчаног удара повећава до 36 одсто, без обзира на то да ли људи живе у хладнијем или топлијем климатском појасу. Значи, није ствар у хладноћи, већ људи зими нису довољно здрави.

ими се ризик од смрти због срчаног удара повећава до 36 одсто, без обзира на то да ли људи живе у хладнијем или топлијем климатском појасу, упозоравају стручњаци болнице "Добар Самарићанин" у Лос Анђелесу.

Закључке су извели на основу истражених 1,5 милион смртних исхода, у седам америчких држава са различитом климом. С обзиром на то да хладноћа није главни узрок ових трагичних исхода, научници су дошли до закључка да, напросто, људи зими нису довољно здрави, без обзира на то у каквој клими да живе.

Зими се људи лошије хране, не вјежбају довољно и таложе сувишне килограме. Грип и депресија као болести зимског периода такође имају утицај на пораст срчаних удара и других болести срца. А иначе је још раније установљено да обољели од депресије и срчаних болести имају пет пута већи ризик од смртног исхода у поређењу са другим људима, упозоравају истраживачи.

Извор: Новости