latinica  ћирилица
03/03/2018 |  07:38 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Брод:26 година од агресије хрватске војске; У Братунцу сјећање на егзодус сарајевских Срба

У Броду је данас обиљежено 26 година од агресије хрватске војске на ову општину.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

Тим поводом испред Спомен-обиљежја у Бродском пољу један служен је парастос погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, а потом су положени вијенци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић рекао је да је 3. март 1992. године у историји ове локалне заједнице уписан као дан када су Срби били изложени отвореној агресији регуларне Хрватске војске, чиме је почео рат у БиХ.

Видић је истакао да су регуларне снаге Хрватске имале подршку паравојних формација из Хрватске, али и помоћ од оружаних паравојних формација Хрвата и муслимана из тадашњег Босанског Брода.

"Мост преко ријеке Саве је био затворен и на њему стајао је натпис `затворен мост за Србе и псе`. Мост је тада носио званично име `Мост братства и јединства`", рекао је Видић.

Он је подсјетио да је на данашњи дан у послијеподневним часовима преко моста на ријеци Сави прешао велик број наоружаних хрватских војника са тешким наоружањем.

"Напад је почео на српско становништво на главном путу Босански Брод -Дервента, односно у Стадионској улици, када су хрватско-муслиманске војне снаге, заједно са 108. Бригадом Збора народне гарде Хрватске заузеле центар града", навео је Видић.

Он каже да постоје живи свједоци и учесници догађаја, као и сачувани архивски снимци.

"Након 3. марта 1992. године, Брод је окупиран, народ протјеран, формирани су логори, а Срби који нису успјели напустити општину су убијани и мучени", рекао је Видић.

Напад на општину Брод 3. марта био је само увод за најстрашније и најсвирепије злочине који су се тог мјесеца десили на подручју ове општине.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сијековцу.

Припадници регуларне Војске Хрватске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сијековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва имала је 17, а најстарија 72 године. Током 1992. године у Сијековцу је убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

У Братунцу се обиљежава 22 године од егзодуса сарајевских Срба који су након потписивања Дејтонског мировног споразума напустили своје домове.

Њих 20.000 доселило се у средње Подриње већином у Сребреницу и Братунац.

Обиљежавање егзодуса у Братунцу почело је служењем парастоса и полагањем вијенаца на гробљима више од 500 Срба погинулих на сарајевско- романијској регији чији су посмртни остаци након потписивања мировног споразума есхумирани и пренесени у Братунац.

Вечерас ће бити одржана Академија сјећања на којој ће бити приказана и монодрама "Време части и поноса".
Организатор ове годишњице је Удружење протјераних Срба сарајевске регије које окупља Србе из неколико сарајевских општина.