X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
03/03/2018 |  12:28 ⇒ 14:13 | Извор: РТРС

Крајње озбиљно схватити планове о дестабилизацији Српске

Политички аналитичар Александар Павић изјавио је за Срну да врло реално дјелује вијест о плановима за дестабилизацију власти у Републици Српској, који укључују и атентат, јер је, како каже, очигледно да се снагама које стоје иза НАТО-а, на првом мјесту САД и Великој Британији, јако жури да заокруже стављање под своју контролу простора бивше Југославије.
Александар Павић (Фото: Спутњик) -
Александар Павић (Фото: Спутњик)

Павић истиче да се то види по начину на који је Црна Гора прошле године експресно, мимо било каквих демократских обзира и правила угурана у НАТО, како је смијењена влада Македоније уз помоћ америчког и ЕУ посредавања и како се сада убрзавају преговори око имена Македоније како би и она могла да добије позив да уђе у НАТО, можда чак и на самиту у јулу ове године.

"Остали су Србија и Република Српска, то јест БиХ, која не може да уђе у НАТО без Републике Српске. А да би се то десило мора да се инсталира кооперативно руководство у Републици Српској које ће бити једнако кооперативно и у Бањалуци и у Сарајеву, да би БиХ могла најзад да у НАТО", каже Павић.

Он наводи да је предсједник Републике Српске Милорад Додик велика препрека свему томе, а с обзиром да је његова побједа на изборима, као и СНСД-а извјесна, остају им, како каже, само нерегуларни начини да се то спријечи, а они нису непознати страним, поготово англо-америчким службама и самом НАТО-у.

"Ако не могу да ураде ништа путем неког квази-демократског начина, онда ће прибећи и атентатима и изазивању нереда, нестабилности. То им уопште није страно. Уосталом у Србији се то десило и изазвана је обојена револуција уочи 5. октобра, а после тога је убијен премијер, који је решио да промени политику која је директно ударала у западне интересе", каже Павић.

Он истиче да ово треба схватити крајње озбиљно и предузети одговарајуће контрамјере.

"Једноставно, не сме да се дозволи да се власт у Републици Српској, а и у Србији поставља споља. Ако нам се то деси овог пута, упашћемо у хаос из кога се неће видети излаз. Ово је црвена лампица да се додатно побрине о својој безбедности и носилаца највиших функција, а на првом месту председника Републике Српске", закључио је Павић.

Портал "Вести" пише да службе безбједности из региона увелико разматрају све аспекте оперативних података према којима би предстојећи општи избори у БиХ могли да буду повод за радикализацију политичке ситуације у Републици Српској, која не искључује ни крвави сценарио.

Извор: Срна