latinica  ћирилица
04/03/2018 |  07:47 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Избори за градску Скупштину Београда (ФОТО/ВИДЕО)

У Србији на изборима грађани данас, између 24 листе, бирају градоначелника Београда и одборнике Скупштине Града.
Избори у Београду (фото:Tanjug/Filip Krainčanić) -
Избори у Београду (фото:Tanjug/Filip Krainčanić)

До 19 часова гласало је 48,4 одсто бирача у Београду, показују процјене Ипсоса. До 18 часова на изборе је изашло 44,8 одсто бирача, процјењује Ипсос.

На локалним изборима у Београду до 16.00 часова гласало је 36,7 одсто бирача, подаци су Ипсоса.

Процјене Ипсоса показују да је до 15 часова изашло 32,7 одсто бирача. Према подацима ГИК-a до 14.00 часова изашло је 28,08 одсто бирача. Oва излазност je отприлике иста као што је била у ово вријеме на парламентарним изборима 2014. године.

Према подацима Ипсоса, до 13 сати гласало је 22,7 одсто бирача, што је и даље мања излазност него на предсједничким изборима 2017. године

Према подацима Градске изборне комисије, излазност до 10.00 часова била је 7,24 одсто, што је мање него на прошлогодишњим предсједничким изборима.

"До 10.00 часова излазност у Београду је 7,24 одсто. Ако је упоредимо са прошлогодишњим председничким изборима, тада је износила око девет одсто, што значи да је сада мања. Да ли је на то утицало лоше време или нешто друго, не знамо", рекао је предсједник ГИК-а Зоран Лукић.

Према подацима Цесида, до 9.00 часова излазност је била 3,9 одсто, што је, како су навели на конференцији за новинаре, најнижа излазност од ванредних парламентарних избора 2014. године.

Право гласа у Београду има скоро милион и 607 хиљада бирача који ће моћи да гласају на 1.185 бирачких мјеста.

Предсједник Србије Александар Вучић гласао је јутрос на биралишту на Новом Београду на локалним изборима за одборнике за Скупштину града Београда.

 Александар Вучић на гласању (фото: Танјуг/ Драган Кујунџић)

Грађанску дужност искористила је и предсједник Владе Србије Ана Брнабић, која је гласала у општини Савски венац, преносе београдски медији.

Ана Брнабић на гласању (фото:Tanjug/Tanja Valič)

На изборима су јутрос гласали и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 Гласају и грађани Севојна, Аранђеловца и Бора.

Предизборна тишина у Србији на снази је до 20 часова када се бирачка мјеста затварају.