latinica  ћирилица
04/03/2018 |  08:41 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

Снијег, сусњежица и киша прије подне, престанак падавина поподне

У Републици Српској и Федерацији БиХ у првом дијелу дана повремено ће падати снијег, сусњежица и киша, док се послије подне очекује престанак падавина.
Снијег у Бањалуци -
Снијег у Бањалуци

Киша ће падати у Херцеговини, а снијег у осталим крајевима. Током дана и послије подне преовладаваће углавном суво вријеме уз дјелимично смањење облачности, наводе из Републичког хидрометеоролошког завода.

Понегдје ће бити и сунчаних периода због чега може доћи до појаве магле и сумаглице.

Увече поново облачно, на сјеверозападу и на истоку могућа је слаба киша или ледена киша.

Дуваће слаб сјеверни вјетар, а на југу Херцеговине југозападни.

Највиша дневна температура ваздуха од два до седам, на југу до 11 степени Целзијуса. На планинама на западу биће хладније са температуром ваздуха испод нула степени.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос у Крајини, на сјеверу и сјевероистоку пада слаб снијег, а у осталим крајевима слаба киша. Слаб снијег пада и на планинама.

Најхладније јутрос је било на Мраковици гдје је у 7.00 часова измјерено минус пет степени Целзијуса.

На Бјелашници су измјерена минус три степена, на Хан Пијеску, у Крупи на Уни, и у Градачцу минус два, у Бијељини, Приједору, Мркоњић Граду, МНовом Граду, Тузли и Бихаћу минус један степен.

У 7.00 часова у Бањалуци, Добоју, Калиновику, Српцу, Гацку, Зворнику, на Сокоцу и у Шипову измјерена је нула степени, у Сарајеву, Ливну и Бугојну један, у Зеници два, у Рудом, Фочи и Вишеграду четири, у Требињу и Билећи пет, у Мостару, Грудама и Широком Бријегу шест степени.

У протекла 24 часа највише кише пало је у Херцеговини - у Требињу 29 литара по метру квадратном, а у Билећи 25 литара. На Мраковици је пало 18 литара кише по метру квадратном, у Мркоњић Граду и Крупи на Уни 13 литара по метру квадратно, у Бањалуци 11, у Приједору и Гацку 10, у Зворнику девет, у Вишеграду и на Сокоцу осам, у Новом Граду и на Хан Пијеску шест, у Бијељини пет, а у Калиновику четири литра кише по метру квадратном.

Највише снијега има на Козари гдје његова висина износи 135 центиметара, затим у Крупи на Уни 76, у Новом Граду 42, у Приједору 28, у Мркоњић Граду 27, на Хан Пијеску 26, а у Бањалуци 20 центиметара.

Висина снијега у Српцу и Шипову је десет центиметара, у Калиновику осам, у Бијељини шест, у Гацку три, а на Сокоцу један центиметар.

Извор: СРНА