latinica  ћирилица
04/03/2018 |  08:57 ⇒ 08:59 | Аутор: РТРС

Еш: Европа мора да нађе нови темељ заједништва

Европска унија не може више да тврди да је њена покретачка снага – жеља да се спреијчи могућност ратних ужаса: само у посљедњих тридесетак година на тлу Европе догодило се више крвавих оружаних сукоба него, на пример, у Источној Азији.
Европа (илустрација) - Фото: nezavisne novine
Европа (илустрација)Фото: nezavisne novine

Овим ријечима професор Тимоти Гартон Еш, предавач европских студија на Оксфорду, упозорио је учеснике Трећег економског форума у Делфима на неизвјесну политичку улогу Европе у ери настајања нове архитектуре глобалног поретка.

- Сјетимо се ратова у бившој Југославији, у Чеченији, Украјини; Европа мора да пронађе нови темељ заједништва, такав који би имао практичног, политичког и емотивног смисла за њене младе генерације, истакао је Еш.

Европа, такође, додао је, треба да осмисли своју јединствену позицију у свијету који се драматично мијења – мимо њених граница.

По Ешовој оцјени, стратези Кине и Америке, а почесто и Русије, све чешће избјегавају да говоре о Западу као монолитној економској и политичкој цјелини и Европској унији као јединственом актеру на глобалној политичкој сцени.

Уместо тога и Вашингтон и новонарастајуће силе бирају да апострофирају значај Њемачке или предности билатералних геостратешких веза с појединим државама, посебно на ободу Старог континента.

Извор: Политика