latinica  ћирилица
04/03/2018 |  09:04 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Хиландар- Четрнаест година од великог пожара

Данас се навршава 14 година од великог пожара у манастиру Хиландар у којем је уништено више од половине његовог комплекса, а обнова би требало да буде завршена 2022. године.
Манастир Хиландар - обнова - Фото: СРНА
Манастир Хиландар - обноваФото: СРНА

Савјетник у сектору за културно насљеђе Министарства културе и информисања Србије Милош Гајић рекао је Срни да је до сада обновљено 70 одсто објеката изгорјелих у пожару.

"За ову годину обезбеђено је 80 милиона динара /678.000 евра/ за наставак радова на обнови белог конака, реконструкцију трпезарије са кухињом, затим дохије и игуменарије са параклисом, као и конзерваторско-рестаураторске радове на часној трпези и пројекат постављања централне котларнице", рекао је Гајић.

Он је истакао да се обнова односи на реконструкцију, односно конзерваторско- рестаураторске радове на објектима који су највише страдали, али и њихово опремање и стављање у потпуну функцију за потребе манастирског братства.

"Ако говоримо о сликарско-конзерваторским радовима, највећи посао тек предстоји јер су на реду, највероватније, ако се буде радило овом динамиком, сликарско-конзерваторски радови на фрескосликарству у трпезарији манастира. Тако да ће, практично, највише бити урађено тада", нагласио је Гајић.

Гајић каже да се обнова изводи у складу са правилима конзерваторске струке, а конзерватори-сликари су из републичког и покрајинског Завода за заштиту споменика културе.

"Манастир Хиландар је споменик културе од непроцењиве вредности за Србију и српски народ. Чланови комисије за Хиландар су и представници Републичког завода за заштиту споменика културе и Покрајинског завода за заштиту споменика културе, као и Народне библиотеке Србије. С друге стране, Грчка има Институт за заштиту споменика културе, који такође прати извођење радова", истакао је Гајић.

Он је рекао да је у обнову Хиландара у протеклих 10 година уложено 795 милиона динара /6,7 милиона евра/ буџетских средстава и да ће држава Србија наставити да финансира обнову манастира и третира га са највећом могућом пажњом.

"Ако узмемо у обзир чињеницу да тамо живи неколико десетина монаха, неки од радова ће морати да се обављају у континуитету и након 2022. године, која је предвиђена као година завршетка радова на деловима манастира који су изгорели", навео је Гајић.

Велики пожар у Хиландару уништио је 4. марта 2004. године више од половине комплекса манастира.

Изгорјели су манастирски конаци из периода од 14. до 19. вијека и четири параклиса - мале унутрашње цркве.

Света царска српска лавра Хиландар и један од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа, налази се на Светој Гори, аутономној монашкој заједници у сјеверној Грчкој, на источном краку полуострва Халкидики.

Основали су га на рушевинама старијег манастира 1198. године бивши велики жупан Стефан Немања /1166-1196/ и његов најмлађи син Растко, каснији Свети Сава.

Извор: СРНА