latinica  ћирилица
04/03/2018 |  11:42 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Благи пораст водостаја ријека- далеко од редовне одбране од поплава

Директор Републичке управе Цивилне заштите Републике Српске Миле Међед изјавио је Срни да је, према јутрошњим информацијама, дошло до благог пораста водостаја ријека Сане, Уне, Саве и једним дијелом ријеке Врбас, који се у овом тренутку може окарактерисати као безначајан.

"Републичка управа Цивилне заштите Републике Српске континуирано прати дешавања када су у питању сњежне падавине и евентуалне поплаве на овим просторима. Из часа у час имамо све податке са терена", рекао је Међед.

Он је нагласио да је уочени благи пораст водостаја ријека још далеко од редовне одбране од поплава, наводећи као примјер град Приједор, односно ријеку Сану, према којем је тренутни водостај 120 центиметара, а редовне одбране од полава су на 400 центиметара.

"Дакле, има још скоро три метра за редовну одбрану од поплава. Међутим, примијећен је и благи пораст водостаја ријека и то пратимо", рекао је директор Републичке управе Цивилне заштите.

Он је подсјетио да је прије почетка 2018. године Влади Републике Српске, између осталих планова, предложен и план одбране од поплава.

"Влада Репубике Српске је у јануару усвојила план и он је објављен у Службеном гласнику и достављен локалним заједницама. У складу са законским прописима, локалне заједнице су дужне да своје планове, када је ријеч о заштитама од поплава, прилагоде краткорочном стратешком плану Владе Републике Српске", рекао је Међед.

Он је нагласио да је План одбране од поплава квалитетно ажуриран и садржи све податке, односно, све субјекте и елементе који треба да учествују у одбрани од поплава, али и у превентиви да не би дошло до већих материјалних штета и жртава.

Директор Републичке управе Цивилне заштите је истакао да је проблем што локалне заједнице, а то су показали и прошлогодишњи пожари на простору Херцеговине, не ажурирају своје планове у складу са планом Владе Републике Српске.

У случају да локалне заједнице покажу мало више разумијевања и ажурирају своје планове, који су стари више од десет година, са планом Владе Српске, каже Међед, евентуалне поплаве и посљедице биле би значајно мање и могле би се лакше превазилазити.

Међед је подсјетио да је закључком Народне скупштине Српске из априла 2016. године Републичка управа Цивилне заштите приступила формирању специјализованих спасилачких јединица.

"Приоритетно нам је било формирање специјалних спасилачких јединица на води и под водом. Дакле, локална заједница која затражи нашу помоћ благоворемено ће је добити у људству и техници и спремни смо да се ставимо на располагање", додао је Међед.

Извор: СРНА