latinica  ћирилица
04/03/2018 |  13:04 ⇒ 05/03/2018 | 08:33 | Аутор: РТРС

Србија: Снијег се топи, расте водостај на ријекама (ВИДЕО)

У Прокупље је проглашена ванредна ситуација због наглог пораста нивоа ријеке Топлице усљед кише и наглог топљења снијега, а угрожено је неколико насеља и водозахвата.
Поплаве - Фото: Novosti.rs
ПоплавеФото: Novosti.rs

Топлица се излила на неколико критичних мјеста, а у насељу Губа продрла је у десетак кућа, јавила је Радио-телевизија Србије.

Евакуисани људи смјештени су у новоотвореном прихватном центру, у сали Соколане, гдје им је обезбјеђена храна, а по потреби и медицинска њега.

Ниво ријеке Топлице је у горњем току у посљедњих дванаест сати порастао за петнаест центиметара и има тенденцију даљег раста.

Због изливања Јужне Мораве, под водом је дионица регионалог пута Крушевац - Ниш у Ђунису, па се саобраћа отежано.

Град Зајечар и општина Дољевац прогласили су ванредну ситуацију због опасности од поплава.

"Дијелови села Вратарница су већ под водом, међутим, права опасност нам тек стиже Тимоком из правца Књажевца, одакле наилази поплавни талас висине око два метра", рекао је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Он је навео да се ударни талас очекује око 18.00 часова, те да долазак велике количине воде и муља пријети да погоди зајечарско приградско насеље Вишњар, јавили су београдски медији.

Општина Дољевац прогласила је ванредну ситуацију на подручју цијеле општине због опасности од поплава док су активисти Црвеног крста синоћ евакуисали девет особа из села Шаиновац и четири у селу Мекиш.

Секретар Црвеног крста у Дољевцу Данијела Костић каже да је међу евакуисанима Шаиновцу петоро дјеце старости до седам година, међу којима је и једна деветомјесечна беба.

"Проблем су направили бујични потоци. Вода је ушла у подруме кућа гдје се налазе замрзивачи и храна тако да ћемо морати са ватрогасцима да радимо на испумпавању воде из подрума", рекла је Костићева.

Предсједник општине Дољевац Горан Љубић Међарац рекао је да ситуација није алармантна, али је ванредна ситуација проглашена да би могло брже да се реагује, а угрожени људи евакуисани су превентивно.