latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:42 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Парком природе против одлагалишта радио-активног отпада (ВИДЕО)

Министарство за просторно уређење грађевинарство и екологију Републике Српске, покренуло је поступак за проглашавање заштите подручја ријеке Уне.
Парк природе, подршка грађана - Фото: РТРС
Парк природе, подршка грађанаФото: РТРС

Узимајући у обзир чињеницу да постоји опасност, да ће у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива, на локацији Трговска гора у Републици Хрватској, подручје ријеке Уне, бити озбиљно угрожено. Потенцијално одлагалиште радиоактивног отпада, од Новог Града, удаљено је само два километра. Због тога пројекат "Парк природе", који обухвата општине у сливу ријеке Уне, подржавају и грађани.

- То треба направити, тај отпад је ту одмах преко Уне - каже Кемал Бадњић из Новог Града. 

Заштиту подручја ријеке Уне, подржавају и власти Новог Града. То је кажу, начин да се локација одлагалишта, измјести са подручја општине Двор на Уни.

- Ово је свакако један добар пут да се дође до рјешења али кажем крајњи резултат је још увијек неизвјестан - сматра Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Иза рјешавања овог проблема треба да стоје и власти са нивоа БиХ-а, али да се узме у обзир и чињеница да је Костајница индустријска општина ,те да Парк природе не смије да спријечи развој привреде,каже начелник Драго Бундало.

- Заиста подржавам парк природе али да се стручно сагледа и све предности да се отклоне неки евентуални недостаци у смислу развоја града Костајнице који је на ријеци Уни - напомиње Бундало.

У ресорном министарству кажу, водиће се рачуна о постојећем стању и посљедица за привредне субјекте неби требало бити. Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, израдио је стручно мишљење на предходну заштиту ријеке Уне.

- Самим овим проглашавањем Парка природе Уна на локалитету ових наших општина, ја рачунам да власти Републике Хрватске, по свим међународним стандардима, међународним конвенцијама неће моћи да одлажу нуклеарни отпад - поручује Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Ако би одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори заживјело, тиме би директно било угрожено више од 240 хиљада становника ,који живе уз слив ријеке Уне и баве се пољопривредом, пчеларством и одређеним занатским дјелатностима. Ако до тога дође, становништво пријети масовним исељавањем.