latinica  ћирилица
04/03/2018 |  16:55 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

ХЕ на Требишњици: Производња струје изнад планиране (ВИДЕО)

Захваљујући повољној хидрологији и захтјевима домаћег система, у погону су сви агрегати предузећа Хидроелектране на Требишњици.
ХЕ на Требишњици - Фото: РТРС
ХЕ на ТребишњициФото: РТРС

За разлику од прошле, хидролошки и производно изузетно лоше године, у прва два овогодишња мјесеца производња електричне енергије је изнад планиране.

Континуирани дотоци, потребе система и спремност агрегата, условили су повећање производње електричне енергије за више од тридесет одсто, у односу на планирану. Двомјесечна количина произведене струје једнака је једној трећини укупно произведене струје у прошлој години.

- Произвели смо 223 гигаватчаса до првог марта, од планираних 1062 за ову годину, само за фебруар ми смо 46 одсто пребацили производњу у односу на планирану, а кумулативно за два мјесеца смо пребацили за неких 28 одсто - истиче Гордан Мишељић, директор ЗП Хидроелектране на Требишњици а.д.

Иако су најављене појачане падавине, у Хидроелектранама на Требишњици кажу да у Акумулацији Билећа има довољно простора за прихват воде. Ниво акумулације је девет и по метара изнад плана, и достигао је коту од 395 метара над морем. Ни интензивним радом, неће је бити могуће смањити, јер су дотоци појачани. У рад је укључена и ХЕ Требиње 2. Бојазни од поплава нема.



- Имамо велике залихе воде, оне се у нашим стручним службама прерачунавају у произведене гигават часове и већ сада можемо рећи да имамо доста веће залихе воде, енергетски преведене, плус производња, него што је била цјелокупна прошлогодишња производња - напомиње Мишељић.

Крајем марта, Хидроелектрана Требиње 1 обиљежиће пет деценија рада. Дијелом је ревитализована и модернизована кроз ПАУЕР програм

Ревитализацијом, биће повећана снага агрегата, а завршетком пројекта, вијек електране биће продужен за тридесет година.