latinica  ћирилица
04/03/2018 |  18:54 ⇒ 05/03/2018 | 08:59 | Аутор: РТРС

Српска заједница у Минхену: У чије име дјелује Конзулат БиХ? (ВИДЕО)

Један од посљедњих дипломатских скандала - одлука конзулата БиХ у Минхену, да буде покровитељ манифестације која је славила 10. годишњицу такозване независности Косова, згрозила је Српску дијаспору у том граду.
Српска заједница у Минхену о конзулату - Фото: РТРС
Српска заједница у Минхену о конзулатуФото: РТРС

Након састанка који су одржали вечерас, одлучили су да од надлежних институција затраже хитно реаговање, како се српски народ више не би понижавао.

Константно антисрпско спиновање од стране дипломатско-конзуларне мреже БиХ у том граду траје већ годинама, жали се Српска дијаспора у Минхену. Професор на Универзитету у Регензбурку, Дарио Видојковић, каже да је нечувено да конзулат БиХ на овогодишњим Данима Балкана промовише самопроглашено Косово. Ни једна година није прошла, а да на тој манифестацији није блаћена и понижавана Република Српска и Српски народ. Тако је и ове, гдје ће, каже Видојковић, бити приказани само ставови Албанаца са Косова.

- То су вам као неки ратни филмови који једнострано приказују само из угла Албанаца шта се десило на Косову а никако не приказују да су ту жртве били Срби - истиче Видојковић.

Ово међутим није први пут да Конзулат БиХ у Минхену, учествује у понижавању Републике Српске и српских жртава, каже Видојковић. Иста слика и прошле године, када се на Данима Балкана водила озбиљна расправа о жртвама силовања у протеклом рату.

Српска дијаспора у Минхену се пита у чије име дјелује тамошњи Конзулат БиХ, подржавајући активности којима се слави самопроглашено Косово, ако се зна да БиХ није признала њену независност. И овај примјер осликава у каквом се стању налази ДКП мрежа БиХ.