latinica  ћирилица
04/03/2018 |  19:03 ⇒ 19:14 | Аутор: РТРС

Швајцарци желе плаћати ТВ претплату и имати јавну телевизију

Швајцарци су данас на референдуму одлучили задржати ТВ претплату а тиме и свој јавни сервис СРГ/ССР, јављају швицарски медији позивајући се на излазне анкете института ГФС Берн.
Грађани Швајцарске одабрали да наставе са ТВ претплатом - Фото: ТАНЈУГ
Грађани Швајцарске одабрали да наставе са ТВ претплатомФото: ТАНЈУГ

"Према посљедњим процјенама на основу излазних анкета од 13 сати, 71 посто грађана је одбацило иницијативу за укидањем ТВ претплате", приопштио је институт Гфс Берн, преносе швајцарски медији.

У свим кантонима очекују исту одлуку. Тако је осигуран останак јавног сервиса СРГ/ССР који се 75 посто финансира средствима из претплате.

"Ради се о јасном поразу заговорника укидања претплате. Ми у свим кантонима очекујемо јасан НЕ иницијативи", рекао је политолог Лукас Голдер из института ГФС Берн. Посљедња изборна мјеста затворена су у подне.

Иза "No Billag" иницијативе (Билаг је назив за ТВ претплату у Швицарској) стоје разна удружења младих и десно-популистичка Швајцарска народна странка. Све остале релевантне политичке странке као и многе јавне личности подржале су задржавање ТВ претплате.

Поборници иницијативе за укидање претплате сматрају да "НЕ" њиховој иницијативи не значи нужно и пораз.

"Ми смо покренули свеобухватну медијско-политичку расправу која је допринијела томе да присилна претплата више није табу тема", рекао је један од иницијатора Оливиер Кеслер. Он је изразио задовољство што су грађани Швајцарске, "као једине земље на свијету", могли директно одлучивати о судбини јавног сервиса.

"Директна демократија је велики побједник ове иницијативе", закључио је Кеслер.

Побједу противника укидања претплате посебно су поздравили припадници мањинског ретороманског дијела становништва.

"Ми би били нико и ништа без јаког СРГ-а. Ми се морамо бринути о мањинама, то нас чини богатима", рекао је реторомански заступник Мартин Цандинас за СРГ.

СРГ/ССР је још прије референдума најавио мјере штедње и смањење претплате. У будућности би годишња претплата са садашњих око 390 евра требала бити снижена на 310 евра.

У Швицарској осим СРГ/ССР-а постоје и приватни медији који много слабије, него што је то случај у осталим земљама с јавним и приватним медијским сервисом, покривају информативни дио програма и усредоточени су на забавни програм.

Извор: Агенције