latinica  ћирилица
05/03/2018 |  07:27 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Убједљива побједа Вучићеве листе; "Грађани хоће рад и резултате" (ВИДЕО)

Градска изборна комисија саопштила је прелиминарне резултате локалних избора у Београду. У градску скупштину улазе четири листе. СНС-у су припала 64 мандата, Ђиласу 26, Шапићу 11, СПС-ЈС 9.
Александар Вучић -
Александар Вучић

ГИК је, на основу 71,39 обрађених бирачких мјеста, односно 67,14 одсто бирачког тијела, саопштио да је највише гласова освојила листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд", за коју је гласало 45,60 одсто изашлих бирача. Та листа ће имати 64 мандата у Скупштини Града Београда.

Предсједник изборне комисије Зоран Лукић је навео да су цензус прешле још три листе: "Драган Ђилас - Београд одлучује, људи побеђују" са 18,71 одсто (26 мандата), "Александар Шапић - Градоначелник" са 8,27 одсто гласова (11 мандата) и "Ивица Дачић - СПС - Драган Марковић Палма - ЈС" 6,35 одсто гласова (девет мандата).

ГИК је саопштио да је гласање протекло мирно и да нису пријављене веће неправилности.

Предсједник Србије и СНС-а Александар Вучић изјавио је данас да његови политички противници не умију да поднесу пораз, јер су у политици због пара, а не идеала.

- Они говоре о поларизацији Србије, а не разумију да представљају ужасно мали дио Србије, што су показали и ови избори, не само у Београду, већ и на истоку Србије, у Бору, у Шумадији, у Аранђеловцу, на западу земље, у Севојну - рекао је Вучић за Пинк.

И нико не зна, примијетио је, колико су они добили у тим мјестима, јер негдје су учествовали, негдје нису, негдје су добили три, негдје четири одсто гласова бирача.

- Ко изађе послије пораза на изборима и говори о фашизму, а сам пријави имовину од 25 милиона евра и има још стотинак милиона који су направљени у политици...свако би волио да је тако "прогоњен" - рекао је Вучић.

Грађани, истакао је, хоће рад и резултате рада, а неће мржњу, што они, каже, никако не схватају.

Вучић је синоћ прогласио побједу листе СНС-а на локалним изборима у Београду, Севојну, Бору и Аранђеловцу.

Подаци Ипсоса, на основу 98,4 одсто обрађеног узорка, показали су да је листа око СНС-а освојила 45 одсто гласова на београдским изборима. Према тим подацима, још три листе су прешле цензус: листе Драгана Ђиласа 18,8, Александра Шапића 9,4 и листа СПС-ЈС 6,1 одсто. Излазност је била 51,3 одсто уписаних бирача.

За одборничка мјеста у градској скупштини надметале су се 24 листе. Вучић је рекао да су грађани на миран и демократски начин бирали своје представнике и да је најбољи резултат СНС-а у Београду до сада. Показало се демократско лице наше земље, упркос бројним пријетњама и притисцима многих да ће тај процес урушити, рекао је Вучић. Наводи да ће се име новог градоначелника Београда знати за 50 дана.