latinica  ћирилица
05/03/2018 |  07:37 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Оскар за "Облик воде" Гиљерма дел Тора (ВИДЕО)

Мексички редитељ Гиљермо дел Торо остварио је највећи успjех на 90. додjели Оскара. Његово остварење "Облик воде" проглашено је најбољим филмом, а такође је добио и Оскара за најбољу режију.
Гиљермо дел Торо (Фото: ROB LATOUR/REX/SHUTTERSTOCK) -
Гиљермо дел Торо (Фото: ROB LATOUR/REX/SHUTTERSTOCK)

Прошлогодишњој добитници Оскара за најбољу глумицу, Еми Стоун, припала је част да прогласи најбољег редитеља. Послије четири номинације, Гиљермо дел Торо освојио је своју прву позлаћену статуету за филм "Облик воде". Тиме је Дел Торо постао трећи мексички редитељ који је освојио награду у тој категорији. Прије њега Оскара за најбољи филм добили су Алехандро Ињариту и Алфонсо Куарон.

- Ја сам имигрант, као и Алфонсо и Алехандро, Као и Гаел Гарсија Бернал и Салма Хајек и као многи од вас. Већ 25 година живим у овој земљи, али дио мог дома је и у Европи и на бројним другим мјестима. Мислим да је највећа предност рада у филмској индустрији брисање граница и да сви ми треба да наставимо да то радимо, да бришемо границе - рекао је Дел Торо.

Оскаром у својој витрини коначно може да се похвали Гари Олдман за улогу у филму "Најмрачнији час". Олдман, непрепознатљив иза дебелог слоја шминке бриљирао је у улози Винстона Черчила.

- Захваљујем Академији и њеним члановима на овој феноменалној награди. Много људи стоји иза ове награде. Живим у Америци већ дуго и овдје сам стекао бројне пријатеље, породицу и сада сам добио и највећу награду-Оскара - рекао је Олдман.

За глуму у "Три билборда испред Ебинга у Мисурију", Френсис Макдорманд проглашена је најбољом глумицом. Ово јој је други Оскар. Првог је добила за остварење Фарго.

- Жељела бих да позовем све жене које су номиноване у било којој категорији да устану и да ми се придруже вечерас-глумице, сценографкиње, дизајнерке... Погледајте, све ми имамо посебне приче да испричамо и зато смо овдје - рекла је она.

Награда за најбољу мушку споредну улогу додијељена је Сему Роквелу за улогу у "Три билборда испред Ебинга у Мисурију". Најбољу женску споредну улогу остварила је глумица Алисон Џејни у филму "Ја, Тоња". Оскар за најбољи страни филм припао је чилеанском остварењу "Фантастична жена", а за најбољи документарни филм статуету је добио "Икарус", прича о допингу у спорту аутора Брајана Фогела.