latinica  ћирилица
05/03/2018 |  12:23 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Сећање на Небојшу Глоговца у Југословенској кинотеци

Југословенска кинотека организује сјећање на Небојшу Глоговца приказивањем његових највећих остварења у свечаној сали од 6. до 9. марта 2018. године.
Небојша Глоговац (Фото: Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Небојша Глоговац (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Глоговац је преминуо 9. фебруара 2018. Сматран је водећим глумцем своје генерације, остварио је бројне улоге за памћење, а добитник је и низа престижних еснафских признања.

На филму је дебитовао епизодом у филму "Вуковар, једна прича" Боре Драшковића, а слиједиле су улоге у сљедећим филмовима: "Убиство с предумишљајем", "До коске", "Спаситељ", "Буре барута", "Рањена земља", "Нормални људи", "Муње!", "Бумеранг", "Т. Т. Синдром", "Кад порастем, бићу Кенгур", "Држава мртвих", "Сутра ујутро", "Оптимисти", "Клопка", "Хадерсфилд", "Технотајс: Едит и ја", "Кењац", "Жена са сломљеним носем", "Седамдесет и два дана", "Бели, бели свет", "Кад сване дан", "Артиљеро", "Кругови", "С/кидање", "Дјечаци из улице Маркса и Енгелса", "Једнаки", "Бранио сам Младу Босну", "Енклава", "За краља и отаџбину", "Отаџбина", "Ослобођење Скопља", "Устав Републике Хрватске", "Сага о три невина мушкарца", "Ди букс оф Књиге: Случајеви правде", а у постпродукцији су и филмови "Јужни ветар", "Апсурдни експеримент" и "Заспанка за војнике".

За главну улогу у филму "Устав Републике Хрватске" Рајка Грлића добио је 2017. године Гран при 52. Фестивала глумачких остварења - Филмских сусрета у Нишу, за коју је добио награде и на фестивалима у Пули, као и у Италији и Енглеској. Гран при Наиса освојио и на 45. Филмским сусретима 2010. године за улогу у филму "Жена са сломљеним носем" Срђана Кољевића.

Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успјехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обиљежили своје вријеме, остајући у трајном насљеђу будућих покољења. Био је умјетник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина.

Његов одлазак у зениту глумачке зрелости огроман је губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља.

У Кинотеци ће бити приказани филмови "Небеска удица", "Убиство са предумишљајем", "Буре барута", "Муње", "Кад порастем бићу кенгур", "Клопка", "Хадерсфилд", "Кењац" и "Жена са сломљеним носем".

Извор: Б92