X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
05/03/2018 |  14:59 | Извор: РТРС

Било би добро ако би Изетбеговић направио искорак ка Србији

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је уочи састанка чланова Предсједништва БиХ са предсједницима Србије и Хрватске да би било добро ако би бошњачки члан Предсједништва бИх Бакир Изетбеговић направио искорак према Србији.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Он је изразио наду да се у Мостару неће догодити изненађење попут оног у Београду, када је Изетбеговић практично одустао од договора.

"Надам се да неће, али не бих смио казати да неће. Видјели сте и у Београду када смо имали потпуно усаглашен став да је дошло на крају до различитог тумачења, иако је договор постигнут међу 20-так људи, који су учесвовали у припреми става", рекао је Човић за Тањуг.

Он је нагласио да је став око Косова и Метохије остао непромијењен.

"Желимо да са партнерима, који нам сутра долазе у госте и са којима желимо да разговарамо као пријатељи, пратимо све оно што су њихов циљ и стратегија. Ми одлуке, наравно, доносимо сами, али на трагу идеје уважавања начела да међусобно усаглашавамо ставове око онога што је унутрашње питање Србије", указао је Човић.

На питање да ли је трилатерални сусрет предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, Александра Вучића и Изетбеговића у Анкари у некој мјери релаксирао односе између бошњачког лидера и Београда, Човић је рекао да је, ако и јесте релаксирао, то било кратког даха.

"Видјели сте, ако пратите задњих 10-так година, како се то мијења, тај однос позитивног и негативног. Свако мало се убаци нека нова тема која нас оптерети, па о њој размишљамо. Постоји јасна стратегија код једног дијела политичара у БиХ, типа `изазовите проблем, како би тражили рјешења тобож проблема, па да то прикажете као усјпех`", објаснио је Човић.

Он сматра да је састанак у Турској, сам по себи, био позитиван, без обзира, како је констатовао, што се опет догодило да три члана Предсједништва нису претходно договорили заједнички став.

"Ако би сутра направили добар искорак према Србији, када је у питању бошњачки члан, ја бих то оцијенио као добро", нагласио је Човић.

Он је додао да је мостарска трилатерала прилика да саговорници размотре комплетну европску перспективу и да виде како једни другима могу помоћи.

"Очекујем континуитет претходних разговора, како би на неки начин спријечили искушења која су пред нама, земљама југоисточне Европе, када је у питању европски пут и све што је постављено пред нас, а посебно рјешавање међудржавних питања. Ту прије свега мислим на гранично питање", рекао је Човић.

Он је додао да је вјеровао да по питању границе све иде добрим путем још када је први пут чуо приједлог Вучића.

Извор: СРНА