latinica  ћирилица
05/03/2018 |  15:21 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

У сјеверозападном дијелу Српске спремни за могуће поплаве (ВИДЕО)

Топљење снијега, узроковано наглим порастом температура, могло би да утиче на повећање водостаја ријека, упозоравају из Републичке управе цивилне заштите.
Костајница, водостај Уне - Фото: РТРС
Костајница, водостај УнеФото: РТРС

Због снијега који се топи, али и кише која пада, водостаји Уне, Сане и њихових притока, за сада су у благом порасту, али још су далеко од границе редовних одбрана од поплава.

Међутим, упозорење Републичке управе цивилне заштите упалило је аларм у локалним заједницама сјеверозападног дијела Српске, гдје су у току припреме за одбрану од евентуалних поплава.

Мјештанима Костајнице који живе непосредно уз корито ријеке Тавије, и даље је у сјећању 2014. година, када су бујичне воде из ове рјечице потопиле готово 200 кућа. У страху су да би се наглим топљењем снијега, чија је висина на брду Баљ изнад града преко метар и по, тај сценарио могао поновити.

Висина водостаја Уне и њених притока у Костајници повећала се за 30-так центиметара. Иако још не постоји опасност по становништво, у току су припреме за одбрану од поплава и бујица.

Зоран Кос, шеф Одсјека цивилне заштите Костајница истиче да су по том питању превентивно предузете све мјере. Набављен је један дио џакова и материјала.

Водостај Уне код Новог Града у благом је порасту и износи 149 центиметара, што је далеко испод границе редовне одбране од поплава која износи 450 центиметара.

Шеф Одјсека цивилне заштите Нови Град Ратко Павић истиче да нема разлога за велику забринутост и да се ситуација прати. 

У Унском сливу је много више снијега него на санском сливу. Водостај ријеке Сане је око 120 центиметра, па тренутно нема никакве опасности од излијевања из корита. У Приједору је, овим поводом, засједао Градски штаб за ванредне ситуације на којем је усвојен оперативни план заштите од поплава који подразумијева одређивање конкретних носилаца активности, рокове и извршење задатака који су у домену заштите од поплава.

Ситуација је далеко од критичне и у општини Козарска Дубица, одакле поручују да се ситуација на терену редовно прати, како би се, у случају изливања неке од ријека, благовремено реаговало.