latinica  ћирилица
05/03/2018 |  18:16 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Берлусконијев повратак на велика врата; његова коалиција освојила највише гласова! (ВИДЕО)

Бирачи у Италији су рекли "не" старом политичком систему. Али популисти слијева и здесна, који су освојили највише гласова, не могу да формирају владу. Силвио Берлускони могао би да има кључну улогу у владајућој коалицији.
Берлускони - Фото: РТРС
БерлускониФото: РТРС

Највјероватнији парламентарних избора у Италији биће или побједа десне коалиције бившег премијера осуђеног за пореску превару и неуморног политичког ветерана Силвија Берлусконија (81) која је освојила 37% гласова, или парламент у којем ниједна странка, односно коалиција, нема већину, али популисти имају главну ријеч.

Највеће појединачно изненађење са 31% освојених гласова је покрет Пет звијезда, а за њима Лига Матеа Салвинија, коју подржава Берлускони.

"Ја држим своја обећања и оно што сам обећао пред 60 милиона Италијана, ћу и испунити. То обећање се односи на коалицију десног центра с којом ћемо владати сљедећих година”, рекао је Матео Салвини, лидер Лиге.

Социјалдемократе премијера Матеа Ренција су дефинитивно највећи губитници. Након објаве пријевремених резултата, Ренци је понудио оставку на мјесто лидера странке. Несумњиво је да Италијани хоће нешто ново, нешто другачије, јер су потпуно промијенили смјер земље.

Покрет “Пет звијезда” су ноторни еуроскептици који доводе у питање и останак Италије у НАТО-у, а о њиховом противљењу вакцинацији да не говоримо.

"Гласао сам за Луиђија Ди Мајо и покрет `5 звијезда` јер ми је мука од ових странака које су десет година на власти, које стално исто обећавају, а ништа не испуњавају. Он је млад човјек и вјерујем у њега”, каже становник Напуља Ђузепе Карфора.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел талијанским је странкама пожељела успјех у састављању владе. Национални фронт Марин Лепен, француски савезник десничара Савинија, честитао је на освајању већег броја гласова. Француски предсједник Емануел Макрон је, међутим, рекао да је добром резултату десних популистичких странака поново придонио "притисак миграција".

"Италија, без сумње, мјесецима трпи притисак миграната. Тај врло јаки притисак морамо имати на уму када је ријеч о резултатима избора", рекао је Макрон.

У сваком случају, избори у Италији посљедња су потврда да су неконтролисана мигрантска криза и страхови гласача због њених посљедица, били они оправдани или не, главни узрок популистичког таласа који је запљуснуо Еуропу.

Сличности са Француском, Великом Британијом, Холандијом, Њемачком и Аустријом више су него очигледне.