latinica  ћирилица
05/03/2018 |  19:00 | Аутор: РТРС

Корчок: Трајно рјешење за Косово једино ако је прихватљиво за обје стране

Вршилац дужности министра спољних и европских послова Словачке Иван Корчок изјавио је у Београду да рјешење питања Косова може бити трајно једино ако је прихватљиво за обје стране, и за Београд и за Приштину, те да је увјерен да се то рјешење може наћи.
Дачић и Корчок - Фото: СРНА
Дачић и КорчокФото: СРНА

На заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем, Корчок је рекао да нико из ЕУ, па ни Словачка, не диктира шта ће се наћи у правно обавезујућем документу Београда и Приштине.

"Постигнут је напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, а правно обавезујући споразум треба да служи интересу обје стране", рекао је Корчок.

Увјерен је да Београд и Приштина могу да нађу рјешење које је од кључног значаја за стабилност Балкана.

Дачић је рекао да Србија "не може да тргује по питању Косова" и да договор треба да буде у "интересу свих".

На питање да ли је могућа даља дестабилизација у Словачкој због убиства новинара Јана Кучијака словачки министар је увјерен да ће власти учинити све да истраже тај случај и кривце изведу пред суд.

"Овај догађај је изазвао политичке тензије, али неће доћи до дестабилизације јер ми имамо демократске институције", додао је Корчок.

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да су Дачић и Корчок у срдачном разговору обострано оцијенили да су билатерални односи двије земље традиционално добри и пријатељски.

Дачић је захвалио на континуираној подршци Словачке евроинтеграцијама Србије и пренио очекивање да ће се она наставити и убудуће, те додао да Београд високо цијени принципијелну подршку Словачке територијалном интегритету и суверенитету Србије и проналажењу одрживог рјешења за питање Косова и Метохије које би било прихватљиво за обје стране.

Он је изразио увјерење да ће овогодишње обиљежавање сто година од успостављања дипломатских односа који датирају из времена бивше Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и бивше Чехословачке, а данас потврду налазе у врло добрим билатералним односима без отворених питања, пружити додатни импулс продубљивању односа.

Брнабић: Одређивање оквирног датума за улазак у ЕУ охрабрујуће

Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је у разговору са вршиоцем дужности министра спољних и европских послова Словачке Иваном Корчоком да је одређивање оквирног датума приступања Србије ЕУ охрабрујућа и позитивна одлука, која ће имати позитиван ефекат на даљи процес приступања.

Брнабићева је захвалила словачкој влади на чврстом ставу када је у питању очување територијалног интегритета Србије и непризнавање једнострано проглашене независности Косова, саопштено је из Владе Србије.

Када је ријеч о даљим реформама, Брнабићева је истакла да је стратешки циљ Србије јачање економије и изградња модерне државе која почива на европским вриједностима, као и стварање најпривлачнијег пословног окружења у овом дијелу Европе.

Фискална консолидација и стварање дугорочне макроекономске стабилности тврди даје повољну економску климу и додатну сигурност свим страним компанијама које желе да инвестирају у Србији.

Корчок је истакао да се Словачка чврсто залаже за проширење ЕУ на западни Балкан, а да је Србија препозната као лидер и кључна земља за очување стабилности у региону.

Он је рекао да је Словачка чврсто опредијељена да буде конструктиван партнер Србији и подршка на путу ка ЕУ.

Корчок је нагласио да је за Србију, али и ЕУ најважнији напредак по питању владавине права и кључна област за чланство у Унији.

Он је оцијенио да постоји напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и поновио увјерење да ће бити пронађено рјешење које је прихватљиво за обје стране.

Саговорници су се сагласили да билатералне односе треба развијати, прије свега, кроз економску сарадњу у областима енергетике и научних иновација.

Извор: СРНА