latinica  ћирилица
06/03/2018 |  07:25 ⇒ 07/03/2018 | 07:50 | Аутор: РТРС

Трилатерални састанак у Мостару; Приоритет економско повезивање (ФОТО/ВИДЕО)

У Мостару, трилатерални састанак: Предсједништва БиХ, предсједника Србије и Хрватске. Гранични спорови горуће су питање, које кочи евро-интеграције, што је поново усијало атмосферу.
Трилатерални састанак у Мостару - Фото: РТРС
Трилатерални састанак у МостаруФото: РТРС

Сат и по у кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ. Затим још сат са министрима иностраних послова. Довољно да се сачини листа приоритета, зарад добросусједских односа и чланства у Европској унији. У врху листе, неријешене границе. За спорне тачке на Дрини, Србија је БиХ доставила приједлог, али се двојица од тројице чланова противе том рјешењу. Заискриле су варнице на релацији Изетбеговић - Вучић. 

Док Изетбеговић поручује да питање граница Србије и БиХ, али и Хрватске и БиХ, због избора неће моћи бити ријешено у наредних седам мјесеци, предсједници Србије и Хрватске сматрају да би више од 100 спорних тачака на граници уз Дунав требало ријешити у наредне двије године. Не буде ли тако, најављују формирање комисије. 

Александар Вучић рекао је да Србија, БиХ и Хрватска константо раде на миру и стабилности, те да јачању трговинске везе.

"Озбиљно расте и увоз и извор. Најважније од свега је да се економски повезујемо", оцјењује Вучић.

Истакао је да њихови разговори нису ни мало "слатки" и једноставни, али настоје да на сваком састанку ријеше постојеће проблеме. 

"Имамо безброј наслијеђених проблема, покушавамо их ублажити један по један и рјешавати их. Разговарали смо са Драганом, Бакиром и Младеном о прстену аутопутева Сарајево-Тузла Брцко-Бијељина-Београд, и са друге стране Пале-Соколац-Рогатица-Горажде-Вишеград-Пожега-Београд и крак који би ишао између Новог Пазара и Сјенице до Дуге Ресе. Ми смо за то спремни", навео је Вучић.

Каже да неће спријечити људе да одлазе док не буду имали посао и значајно већу плату.

"Неће ни инвеститори долазити док не буду сигурни у наше тржиште, нашу политичку стабилност, мир и другачије и боље односе које у будућности морамо да градимо. Разговарали смо о томе да смањимо бирократске процедуре и како да замолимо наше владе и Савјет министара у БиХ да нам камиони не стоје по 20 сати на границама, односно како да оперативне трошкове умањимо", навео је Вучић у Мостару.

 

Арбитраже неће бити о измјенама Изборног закона, јер су и Вучић и Китаровићева јасно нагласили да су то унутрашња питања БиХ. Поручују, потребно је вратити се у уставни оквир и испоштовати одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа. Иако на маргинама састанка, измјене изборног законодавства показале су још једном подијељеност чланова Предсједништва. У једном су сагласни, то неће бити лак посао. 

"Колеге смо информисали гдје се налазимо, која су наша очекивања да бисмо задовољили одлуке Уставног суда о конститутивности. Нисмо улазили у детаље", истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић. 

"То је унутрашње питање БиХ. Не бих рекао да се наши гости требају укључивати у то", тврди бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Сад је теже него што смо и мислили. Ова тема оптерећиће мјесеце који долазе", нагласио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Разговарано је о заједничким пројектима, изградњи саобраћајница, енергетских објеката. Једна од тема била је и Стратегија Европске уније о проширењу за Западни Балкан и њених шест кључних тачака.

Хрватска на том путу обећава помоћ и БиХ и Србији. Александар Вучић поново је био заговорник заједничког тржишта. Исте пореске и царинске стопе донијеле би вишеструку корист и још боље показатеље спољно-трговинске размјене.

"Најважније да можемо да констатуемо да имамо мир и стабулнос и да имамо јачање економских веза. Раст размјене са Хрватско и БиХ. Озбиљно расту и увоз и извоз и то је најважнија посљедица нашег политичког договора", рекао је Вучић.

Најављен је и нови састанак трилатерале. Вучић предлаже да буде одржан у Новом Саду. У међувремену, Србију би требало да посјети хрватска предсједница, а до њене посјете Вучић обећава да ће већина питања Хрвата у Србији бити ријешена.