latinica  ћирилица
06/03/2018 |  07:54 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Почела исплата материнског додатка за незапослене породиље

У Републици Српској почела је исплата материнског додатка за све незапослене породиље у износу од 405 КМ, рекао је директор Фонда за дјечију заштиту Недељко Јовић.
Јавни фонд за дјечију заштиту - Фото: РТРС
Јавни фонд за дјечију заштитуФото: РТРС

Он је подсјетио да је ова новина у закону уведена на иницијативу предсједнице Владе Жељке Цвијановић крајем прошле године и да је за исплату овог права до краја године обезбијеђено 16 милиона КМ.

Јовић је рекао да је пројекција да ће број незапослених породиља из мјесеца у мјесец бити све већи, те да се процјењује да ће већ сљедеће године за ову мјеру пронаталитетне политике бити издвојено око 30 милиона КМ.

- Средства која су потребна за исплату овог права у сваком наредном мјесецу ће бити виша, тако да очекујемо да ће до краја ове године број незапослених породиља бити близу 6.000 - истиче Јовић.

Право на матерински додатак остварило је у јануару 350 незапослених мајки, у фебруару још 338, а за исплату је обезбијеђено 420.390 КМ.

Фонд дјечије заштите наставља и редовну исплату других права, међу којима је дјечији додатак чија исплата, такође, почиње данас.