latinica  ћирилица
06/03/2018 |  08:25 ⇒ 08:27 | Аутор: РТРС

БиХ мора испунити одлуку Сејдић и Финци

Било какве измјене Изборног закона БиХ које би биле супротне Европској повељи људских права или пресудама Европског суда за људска права за ЕУ су неприхватљиве, навео је Јоханес Хан, европски комесар за проширење, у писаном допису Европском парламенту у одговору на посланичко питање.
Сејдић и Финци - Фото: nezavisne novine
Сејдић и ФинциФото: nezavisne novine

То, практично, значи да било какве измјене које не буду уважиле одлуку у предмету Сејдић и Финци неће бити прихваћене од стране ЕУ.

"Европска комисија прије свега сматра да изборна реформа мора унаприједити демократски квалитет изборног процеса. Одлука Сејдић и Финци не тражи пуну ревизију Изборног закона, него циљано прилагођавање састава Дома народа", навео је Хан у одговору на посланичко питање прошлог петка.

Ово, опет, значи да је за ЕУ примарно питање композиција Дома народа, а не питање избора чланова Предсједништва БиХ.

"Савјет ЕУ у закључцима из октобра 2017, поред и даље важећих препорука Организације за европску безбједност и сарадњу и Канцеларије за демократске институције и људска права, захтијева да БиХ имплементира одлуку Уставног суда БиХ из децембра 2016. која се односи на одређене изборне одредбе у ФБиХ", навео је Хан.

Он је јасно навео и шта ЕУ очекује након избора у октобру: БиХ, како каже, треба не само да проведе изборе, него и да брзо имплементира резултате и формира сва законодавна и извршна тијела, што ће бити основни демократски тест док земља аплицира за чланство.

И не само то - Хан такође није оставио нимало сумње да ЕУ у том смислу БиХ неће прогледати кроз прсте.

"Европска комисија ће јасно процијенити да ли БиХ у довољној мјери испуњава политичке критеријуме за почетак претприступних преговора, што укључује испуњавање европских стандарда и стандарда људских права, међу којима је и забрана дискриминације по етничкој основи, што је експлицитно забрањено европским законима", навео је Хан.

И у Делегацији ЕУ чврсто стоје на томе да одлука Сејдић и Финци мора бити испуњена, и то у складу с европским стандардима.

"Било који приједлог мора поштовати судске одлуке и владавину права, као и приближавати се европским стандардима, а не удаљавати се од њих. Вјерујемо да се свим измјенама изборног законодавства у БиХ треба приступити кроз дијалог и компромис. Политичари не смију бјежати од своје одговорности да пронађу такав компромис", навела је Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ.

Додала је да одлука Сејдић и Финци није скинута с дневног реда и подсјетила да је Савјет ЕУ затражио од Европске комисије да, када буде припремала мишљење о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, посвети посебну пажњу статусу њене имплементације.

"Међународне обавезе ове земље неће нестати и на властима БиХ је да се њима позабаве и испуне их", додала је она.

Извор: Независне новине